Svet
19629 ogledov

Orban Putinu predlagal razglasitev premirja, to je rekel Putin

volitve Viktor Orban Madžarska Profimedia
Madžarski premier Viktor Orban je ruskega predsednika Vladimirja Putina pozval k takojšnjemu premierju.

Madžarski premier Viktor Orban in ruski predsednik Vladimir Putin sta se danes pogovarjala po telefonu. "Putinu sem predlagal, naj razglasi takojšnjo prekinitev ognja," je na novinarski konferenci dejal Orban in dodal, da je bil ruski predsednik pobudnik današnjega klica. "Na premirje se je odzval pritrdilno, vendar le pod določenimi pogoji," je še dodal Orban, a pozneje Putinovih pogojev ni podrobneje pojasnil.

Madžarski premier ima med vsemi voditelji Evropske unije najtesnejše odnose s Putinom, danes pa je ponovno izrazil nasprotovanje temu, da bi Madžarska poslala orožje Ukrajini in da bi EU uvedla embargo na uvoz ruske energije, od katere je Madžarska zelo odvisna.

Ukrajina vojna zaskrbljujoče Svet "Potencial za konflikt mednarodnih razsežnosti se stopnjuje, ne zmanjšuje"

Na vprašanje o civilistih, ki so jih po umiku ruskih enot našli mrtve v mestu Buča blizu ukrajinske prestolnice Kijev, pa je odgovoril le, da živimo v času množične manipulacije, ko ne moremo biti prepričani, ali lahko zaupamo lastnim očem. Vseeno pa je v luči dogajanj pozval k večji zaščiti civilistov in dejal, da si želi neodvisno in pošteno preiskavo.

Na zagovor poklicali ukrajinskega veleposlanika

Madžarska je medtem danes na pogovor poklicala ukrajinskega veleposlanika zaradi "žalitev" iz Kijeva glede stališča Budimpešte do ruske invazije. "Čas je, da ukrajinski voditelji prenehajo z žalitvami Madžarske in priznajo svobodno voljo madžarskega ljudstva," je madžarski zunanji minister Peter Szijjarto sporočil na svoji strani na Facebooku.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in drugi predstavniki Kijeva so Orbana že večkrat kritizirali zaradi nevtralnega in včasih protiukrajinskega tona iz Budimpešte, odkar je Rusija začela invazijo na Ukrajino. Zelenski je med drugim dejal, da je Orban zaradi svojih vezi s Putinom "izgubil čast", Orban pa ga je nato v svojem govoru ob zmagi na volitvah vključil na seznam nasprotnikov, ki so bili proti njemu in njegovi vladajoči stranki Fidesz.

Volodimir Zelenski Vojna Svet Ta video je Zelenski pokazal Varnostnemu svetu ZN

"Vlada noče ogroziti miru in varnosti madžarskega ljudstva, zato ne dobavljamo orožja in ne glasujemo za energetske sankcije," je Szijjarto še zapisal na Facebooku. Madžarska je sprejela tudi več sto tisoč ukrajinskih beguncev in Ukrajini poslala največji paket humanitarne pomoči doslej, je dodal Szijjarto.

Orbanova stališča glede vojne v Ukrajini so sicer kritizirale tudi druge madžarske sosede v srednji Evropi, vključno s Češko in Poljsko.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar zoo
    zoo 21:32 06.april 2022.

    Orban ne da orožja, janša izpraznil skladišče z orožjem. Sprašujem janševe vernike, kako vam je pri srcu? Zadovoljstvo, ker sodelujete v vojni, ali sram? Kako že grejo Božje zapovedi?

  • rd2dmk2 21:03 06.april 2022.

    ej vladimir, jest viktor ti predlagam da narediš premirje v ukrajini. živjo viktor, pa jest sem takoj za premirje v ukrajini, sam imam en pogoj zate Viktor, da bo tko kot je blo 1956pa pridejo moji tanki spet v budim in pešto.

  • Avatar Leon
    Leon 19:43 06.april 2022.

    Orban je vsekakor avtokrat in oligarh podobno kot Janez z razliko, da uporablja razum dolgoročno .

Sorodne novice