Slovenija
2650 ogledov

Slovenija bo izgnala ruske diplomate

Ruska zastava Profimedia
Zunanje ministrstvo uradno sporočilo svojo namero.

Zunanje ministrstvo je danes na zagovor poklicalo ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova in mu izrazilo najostrejši protest in zgroženost ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih mestih. 

Slovenija bo s partnericami in zaveznicami v sodelovanju z Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) storila vse, da bodo storilci odgovarjali za te grozljive zločine, so izpostavili na zunanjem ministrstvu.

Zmanjševanje števila ljudi na veleposlaništvu

Dodali so še, da so ruskega veleposlanika obvestili o odločitvi, da bo Slovenija v skladu z 11. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih zmanjšala število diplomatskega in administrativno-tehničnega osebja veleposlaništva Ruske federacije.

Omenjeni člen daje državi sprejemnici možnost, da - v kolikor ni izrecnega dogovora o številu diplomatskega osebja - od tujega diplomatsko-konzularnega predstavništva zahteva prilagoditev števila osebja v mejah tistega, kar je zanjo razumno in običajno glede na okoliščine in razmere v državi sprejemnici ter potrebe zadevnega diplomatskega predstavništva.

V tem smislu se je Slovenija odločila, da število članov diplomatske misije Rusije uskladi s številom članov diplomatske misije Slovenije v Moskvi. To pomeni s sedanjih 41 na osem.

Število zmanjšujejo tudi druge članice EU

Trenutno je sicer rusko veleposlaništvo daleč najštevilčnejše v Sloveniji, so na ministrstvu pojasnili za STA. Na njem namreč deluje 41 diplomatov ter administrativnega in tehničnega osebja, kar je bistveno več kot npr. na veleposlaništvih ZDA in Kitajske.

Kakšno točno bo po novem število članov ruske misije, na ministrstvu ne razkrivajo, je pa predsednik vlade Janez Janša danes na Twitterju zapisal, da se bo število ruskih diplomatov "drastično zmanjšalo".

Na ministrstvu so za STA še izpostavili, da gre za ukrep, ki je usklajen znotraj EU, in da so se za zmanjšanje ruskega diplomatskega osebja v zadnjem času že odločile številne druge članice unije, med njimi Nemčija, Francija in Italija.

Druge države so svojo odločitev večinoma utemeljile z zagotavljanjem nacionalne varnosti oziroma s tem, da naj bi izgnani ruski diplomati vohunili in delovali kot obveščevalci, medtem ko na MZZ tovrstnih razlogov ne omenjajo.

Za STA so tudi posebej izpostavili, da gre za ukrep po 11. in ne 9. členu omenjene dunajske konvencije, ki govori o možnosti države sprejemnice, da člana tujega diplomatskega osebja razglasi za persono non grata.

plinovod Svet "Če zmoremo mi, lahko tudi preostanek Evrope" Vladimir Putin Svet Putin čestital prijateljema za zmagi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 34
  • milan41 13:33 07.april 2022.

    Gospoda belogradistična , ne bo vam lahko , ko boste izgubili oblast !! To vam garantiram , in tisto orožje , ki ste ga poslali UA, bo prišlo po Ruskih kanalih nazaj v SLO , potem boste pa .....od strahu ...prikaži veču ! Kdor se z orožjem igra od njega tudi strada !

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 10:29 07.april 2022.

    "Na izgon ruskih diplomatov iz Slovenije se je odzvalo rusko zunanje ministrstvo, ki omenjene korake ocenjuje kot neodgovorne in neprijazne" Tole je današnji začetek novice objavljene na 24ur. Ni dovoljeno komentirat. Kakorkoli že, zaradi pacienta bo ta kratko potegnil narod ...prikaži več . Tole je škodljivo delovanje politikov in namesto da bi ostali čimbolj nevtralni pri 2 milijonih prebivalstva , se na nam pa Pacient duva. V eks YU bi šel na oddih na Goli otok in manjka se podobne ustanove v Sloveniji.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 10:06 06.april 2022.

    "Slovenija bo izgnala ruske diplomate" ja v primeru če se četica nacistov poistoveča z državo