Svet
3762 ogledov

Putin čestital prijateljema za zmagi

Vladimir Putin Epa
Ruski predsednik Vladimir Putin je čestital madžarskemu premierju Viktorju Orbanu in srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću za zmagi na volitvah.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je zaradi invazije v Ukrajini postal sovražnik Zahoda številka ena, je danes madžarskemu premierju Viktorju Orbanu čestital ob že četrti zaporedni zmagi njegove stranke Fidesz na parlamentarnih volitvah. Obenem je izrazil upanje, da se bo partnerstvo med njunima državama nadaljevalo. Putin je v čestitki izpostavil, da "kljub zapleteni mednarodni situaciji nadaljnji razvoj dvostranskih partnerskih vezi v celoti odgovarja interesom narodov Rusije in Madžarske".

volitve Viktor Orban Madžarska | Avtor: Profimedia Profimedia
Orban je v minulih letih veljal za enega najtesnejših Putinovih zaveznikov v Evropi, poleg osebnih in političnih pa sta stkala tudi tesne gospodarske vezi, ki so se med drugim odrazile v velikem uvozu ruskega plina na Madžarsko in sodelovanju Rusije pri širitvi madžarske nuklearke Paks.

Po izbruhu vojne v Ukrajini je Orban sicer obsodil rusko agresijo, odprl vrata ukrajinskim beguncem ter podprl sankcije, ki sta jih proti Rusiji doslej uvedli EU in zveza Nato. A obenem odločno nasprotuje dobavi orožja v Ukrajino in morebitnemu embargu na uvoz ruskih energentov, h kateremu poziva več evropskih držav. Pred domačo javnostjo je Orban v luči volitev izpostavljal, da na ta način ščiti interese in varnost Madžarov, ki so zanj na prvem mestu, saj jih ne želi vplesti v nevarno vojno, ki bi jim lahko samo škodila.

A kot opozarjajo številni tuji mediji, osrednji madžarski mediji, ki so izrazito provladni, zadnje tedne širijo prorusko propagando. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedavnem nagovoru voditeljem EU ostro kritiziral Orbana in ga pozval, naj se končno resnično izreče, ali je za Putina ali za Ukrajino in Evropo.

Sodeč po uradnih rezultatih, ki sicer še niso dokončni, je Fidesz v nedeljo prejel večino glasov in si kljub drugačnim napovedim znova zagotovil dvotretjinsko večino v parlamentu.

volitve Madžarska Svet V Srbiji in na Madžarskem brez presenečenj

Upa, da bodo nadgradili "strateško partnerstvo" med državama

volitve Srbija Aleksandar Vučić | Avtor: Profimedia Profimedia
Putin je čestital tudi Aleksandru Vučiću za vnovično zmago na predsedniških volitvah v Srbiji in izrazil upanje, da bo srbski predsednik nadgradil "strateško partnerstvo" med državama, so sporočili iz Kremlja.

"Pričakujem, da bo vaše delo na čelu države še naprej prispevalo h krepitvi strateškega partnerstva, ki obstaja med državama," je v telegramu Vučiću zapisal Putin, sporočilo Kremlja povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Vučić, čigar država je tradicionalna ruska zaveznica, je v odzivanju na vojno v Ukrajini po začetnem obotavljanju obsodil rusko invazijo, a se vseeno ni pridružil sankcijam zahoda proti Rusiji.

Vučić je na nedeljskih predsedniških volitvah po zadnjih podatkih srbske volilne komisije, ki je do danes dopoldne preštela več kot 92 odstotkov glasovnic, osvojil skoraj 59 odstotkov glasov. S tem si je zagotovil zmago v prvem krogu. Njegov najresnejši tekmec Zdravko Ponoš je prejel dobrih 18 odstotkov glasov podpore.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • Avatar Leon
    Leon 08:20 05.april 2022.

    Slovenijo je prvi priznal Vatikan ! Sedaj veste zakaj . Slovenci smo postali viničarji in hlapci v svoji deželi .

  • Avatar Ferenc
    Ferenc 20:46 04.april 2022.

    Zelenski se je z Ukrajino odpovedal dostopu do morja, da bo enkrat Ukrajina lahko zaživela brez nacistov. To pa je žrtev, ki jo lahko dajo le največji možje

  • a9e68efe34e5be05967171b921c868fb1defe8c4 16:38 04.april 2022.

    Bravo VELIKI DRŽAVNIK PUTIN!!!! OSTANI TAK KOT SI,OSTANI ŠE NAPREJ NAJPAMETNEJŠI DRŽAVNIK NA SVETU,ŠE NAPREJ UMIRJEN IN PREUDAREN.