Svet
933 ogledov

V Srbiji in na Madžarskem brez presenečenj

volitve Srbija Aleksandar Vučić
1/3
Profimedia
Volitve v Srbiji in na Madžarskem niso prinesle sprememb.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ponoči že razglasil zmago na volitvah, čeprav uradnih rezultatov še ni. "Vesel sem, da je velika večina ljudi glasovala in pokazala, da je srbska družba demokratična," je Vučić dejal v televizijskem nagovoru in ocenil, da je dobil okoli 60 odstotkov glasov. "V nobenem trenutku ni bilo negotovosti," je po poročanju tujih tiskovnih agencij še dejal Vučić.

Vučić je priznal, da je imela na volitve velik vpliv tudi vojna v Ukrajini. "Vpliv ukrajinske vojne na izide je bil ogromen," je dejal.

Srbski predsednik, čigar država je tradicionalna ruska zaveznica in proti Moskvi zaradi napada na Ukrajino ni uvedla sankcij, je sicer vojno izkoristil v svoj prid, saj se je volivcem skušal prikazati kot porok stabilnosti v nemirnih časih.

Zanikal je tudi, da bi na volitvah prihajalo do kakršnih koli nepravilnosti. V nedeljo so sicer potekale presedniške in parlamentarne volitve, ponekod, me drugim v Beogradu, pa tudi lokalne.

Volilna komisija naj bi uradne izide volitev sporočila šele danes zvečer, a glede na izide vzporednih volitev se Vučiću obeta prepričljiva zmaga na predsedniških volitvah že v prvem krogu.

Glede na prve ocene, ki sta jih po zaprtju volišč v Srbiji objavili agencija za javnomnenjske raziskave Ipsos in Center za svobodne volitve in demokracijo (Cesid), naj bi Vučićevi Srbski napredni stranki pripadlo 121 od 250 poslanskih sedežev, njihovim dosedanjim koalicijskim partnerjem socialistom 32 sedežev, vodilni opozicijski listi Združeni za zmago Srbije pa 36 poslanskih sedežev.

Na predsedniških volitvah naj bi Vučićev najresnejši protikanditat Zdravko Ponoš, predstavnik koalicije Združeni za zmago Srbije, dobil okoli 17 odstotkov glasov. Ponoš je sicer v prvem odzivu dejal, da so volitve "začetek konca Aleksandra Vučića".

volitve Viktor Orban Madžarska | Avtor: Profimedia Profimedia

Na Madžarskem vnovič prepričljiva zmaga Orbanu

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah na Madžarskem je vnovič prepričljivo zmagala stranka Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je po preštetih 90 odstotkih glasovnic dobila 54 odstotkov glasov in naj bi imela v novem parlamentu 135 od 199 sedežev. Opozicija je osvojila 35 odstotkov glasov.

Orbanovi stranki se tako znova obeta dvotretjinska večina v parlamentu. Opozicija pod vodstvom Petra Marki-Zayja naj bi imela v novem parlamentu 56 sedežev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Orban, ki je na oblasti že 12 let, je zmago razglasil že v nedeljo zvečer. "Takšna prepričljiva zmaga se vidi z Lune in gotovo tudi iz Bruslja," je dejal.

Njegov protikandidat Marki-Zay, ki je vodil doslej prvič združeno opozicijo, je poraz že priznal. Dejal je, da je žalosten in razočaran, in dodal, da so se borili v neenakem boju proti propagandi v kampanji "sovraštva in laži".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • jakec1575 22:52 04.april 2022.

    2 seronji. En je vedno najvecja zrtev, drugi pa samooklicani hegemon.

  • Marsha_Coleman 13:20 04.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Ender3 11:35 04.april 2022.

    Avtokrati, oligarhi si volitve lahko kupijo, pri nas bodo volitve trenutek streznitve za trenutno kriminalno, koruzno vlado . Prihaja čas, za spremembe !