Svet
722 ogledov

Več incidentov zaznamovalo volitve v Srbiji

Aleksandar Vučić Epa
Predsedniške in predčasne parlamentarne volitve ter lokalne volitve v Srbiji so minile tudi v luči več incidentov.

Po podatkih republiške volilne komisije je do 19. ure glasovalo 54,6 odstotka volivcev. Javnomnenjske ankete kažejo, da bo srbski predsednik Aleksandar Vučić osvojil svoj drugi predsedniški mandat, njegova Srbska napredna stranka (SNS) pa bo začela drugo desetletje vladavine.

Napadli predsednika opozicijskega gibanja

Volitve niso minile v mirnem duhu. Pripadniki vladajoče SNS so pred mestnim odborom stranke v Zemunu napadli predsednika opozicijskega Gibanja svobodnih državljanov Pavleta Grbovića. Napad se je po poročanju srbskih medijev zgodil, ker naj bi Grbović opazil, da pripadniki SNS uporabljajo vzporedne volilne sezname.

Srbski spletni portal N1 Srbija je na Instagramu objavil tudi posnetek napada na Grbovića. Grbović je dobil poškodbe glave, prek Twitterja pa je že sporočil, da je dobro.

Pojav fantomskih volivcev

Pojavili so se tudi očitki o fantomskih volivcih. Stranka svobode in pravice (SSP) iz Niša je sporočila, da so v mestu začeli glasovati tako imenovani fantomski volivci, to pa naj bi ugotovili njihovi člani volilnega odbora, poročajo srbski mediji.

Na enem od volilnih mest v občini Palilula je po njihovih trditvah glasovala ženska Zorana Popović, za katero je vabilo na volitve prišlo na naslov enega od članov mestnega odbora SSP. Ker nikoli ni živela niti ne živi na tem naslovu, je član SSP dogodek v sredo prijavil policiji in zahteval pojasnilo, je sporočila predsednica SSP iz Niša Jelena Milošević"Danes je ta oseba glasovala na volilnem mestu 10 v Paliluli, in to brez problemov. Fantomski volivci pa so glasovali tudi na volilnem mestu 1 v občini Medijana," je povedala Miloševićeva.

Opazovalna misija organizacije Crta je doslej na policijo vložila pet prijav zaradi volilne korupcije. Odstotek volilnih mest, na katerih beležijo nepravilnosti, pa je po besedah programskega direktorja Crte Raše Nedeljkova 10-odstoten.

Glasovanje v zameno za denar

S severa Kosova so v Srbijo z avtobusi pripeljali več tisoč srbskih državljanov, ki so se udeležili volitev v Srbiji. Poleg prevoza so za volivce organizirali tudi tople obroke, številni pa naj bi za svoj glas dobili plačilo, in sicer 50 evrov. 

Index.hr poroča o posnetku, ki se širi prek spleta, na katerem volivec iz Apatina v Srbiji pove, da ne bo glasoval, ker je dobil premalo denarja. "Za nikogar ne bom glasoval in to je to," se je odločil, potem ko je izvedel, da je dobil manj denarja kot nekateri drugi. "Ne bom glasoval, to je prevara. Denar so pospravili v žep, jaz pa sem dobil samo tri tisoč. Mirko Ostojić je rekel, da se dobi pet tisoč," je dejal. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • jakec1575 22:45 04.april 2022.

    Vucic je prefrigana gnida. It is all about him. Se ena vecna zrtev, ki se zrtvuje za narod. Sam da mu status quo najbolj odgovarja. Seronja kameleonska

  • Ender3 21:15 03.april 2022.

    Se bojim, da bo pri nas nekaj podobnega. Dobro je, da bomo imeli zunanje opazovalce. Upam, da ne take, kot na Madžarskem v obliki g. Branka Grimsa kot, prijateljskega, kredibilnega opazovalca.