Svet
5302 ogledov

Volitve v Srbiji: Sprejeli nenavadno odločitev

volitve Srbija Profimedia
Direktor Republiške volilne komisije (RIK) je na novinarski konferenci presenetil z napovedjo.

Volitev v Srbiji naj bi se po trenutnih projekcijah udeležilo 59,7 odstotka. Direktor Republiške volilne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević je na novinarski konferenci po 20. uri sporočil, da bodo končno volilno udeležbo sporočili šele v ponedeljek po 20. uri. Volilna komisija se do takrat ne bo več oglašala. Dimitrijević je izrazil pričakovanje, da se bo volilna udeležba gibala med 58 in 60 odstotki.

Srbski analitiki in komentatorji so odločitev RIK, da danes konča delo, označili kot sramoto za demokracijo in precedens. Pred dvema letoma so prve rezultate objavili še isti dan ob 23. uri. RIK je okoli 22. ure sporočila, da je večina volilnih mest zaprta, da pa so volivcem omogočili, da oddajo glas tudi po 20. uri. 

Rezultati vzporednih volitev IPSOS/CeSID kažejo, da je Aleksandar Vučić dobil 59,2 odstotka glasov. Kot navaja STA, rezultati vzporednih volitev v Srbiji kažejo, da je Vučićeva SNS dobila 43,6 odstotka podpore. 

Volivci so glasove lahko oddali na 8.267 voliščih. Po podatkih RIK je na predsedniških in parlamentarnih volitvah lahko glasovalo 6.502.307 državljanov Srbije. Organizirano je bilo tudi glasovanje za okoli sto tisoč volivcev s področja Kosova. 

Volilni dan je zaznamovalo več incidentov. Več o napadu na predsednika opozicijskega gibanja, fantomskih volivcih in plačilu za oddajo glasu tukaj. 

Volitve so potekale tudi na Madžarskem. Po 36 odstotkih preštetih glasovnic se zmaga nasmiha desni stranki Fidesz premierja Viktorja Orbana. To pomeni, da se Orbanu nasmiha že peti mandat na čelu vlade in četrti zaporedni. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 22:47 04.april 2022.

    Volilne goljufije kot v rusiji. Fantomski glasovi