Svet
10850 ogledov

O tem sta danes govorila Vučić in Putin

Aleksandar Vučić in Vladimir Putin v Sočiju, 25. novembra 2021 Profimedia
Vučić je dejal, da bo Republika Srbija še naprej vodila politiko približevanja Evropi, hkrati pa ohranjala iskrene in tradicionalne prijateljske odnose z Rusko federacijo.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in ruski predsednik Vladimir Putin sta se danes pogovarjala o "najpomembnejših vprašanjih", poroča srbski portal B92. Kot je zapisano v izjavi srbskega predsedstva, je Putin v telefonskem pogovoru Vučiću čestital za prepričljivo zmago na predsedniških volitvah in za zelo pomembno zmago SNS na parlamentarnih volitvah.

"Predsedniku Vučiću je ob tej priložnosti zaželel srečo in uspeh na odgovornem položaju predsednika države ter napredek Srbije v naslednjih petih letih, s prepričanjem, da bosta Srbija in Rusija ohranili resnično prijateljske odnose," še piše.

Vučić bi sedel na dveh stolčkih - približeval bi se Evropi in Putinu

Vučić se je zahvalil za čestitke in dejal, da bo Republika Srbija še naprej vodila politiko približevanja Evropi, hkrati pa ohranjala iskrene in tradicionalne prijateljske odnose z Rusko federacijo. Predsednika sta analizirala gospodarske razmere in dvostranske odnose na področju energetike in trgovine, ki so v letu 2021 in v prvih dveh mesecih leta 2022 beležili rast, "kar je dober znak našega uspešnega sodelovanja".

Konec maja Srbiji poteče pogodba o dobavi plina

Vučić je Putina seznanil s težavami, s katerimi se sooča Srbija pri uvozu surove nafte, in izrazil prepričanje, da bodo vodstvo Gazprom Nefta, Srbija ter "partnerji iz EU" skupaj našli izhod iz nastale situacije. Vučić in Putin sta obenem povedala, da 31. maja letos poteče dolgoročna pogodba o plinu, ki jo je imela Srbija, in da je treba v najkrajšem možnem času začeti pogovore o ceni, količinah in drugih pogojih nabave za Srbijo.

Na koncu je Putin Vučića seznanil z dogodki v Ukrajini in z razlogi, zakaj se je Rusija odločila za - po Putinovih besedah - "izvajanje operacij v Ukrajini", Vučić pa se je skliceval na "že znana srbska stališča", poroča B92. Izrazil naj bi upanje, da bo "konflikt v Ukrajini čim prej končan".

Srbski in ruski predsednik sta se sicer v osmih letih sestala 19-krat, prvič 7. julija v Moskvi, ko sta se pogovarjala o "Južnem toku" in sodelovanju med državama. Zadnje srečanje je bilo 25. novembra 2021.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Avatar Ferenc
    Ferenc 19:47 06.april 2022.

    14. marca 2022 je anketa ugotovila , da 77% Slovencev podpira Ukrajino in da jih 56% meni, da Rusija NI kriva za vojno

  • bljitva 16:43 06.april 2022.

    Srbi so zgubili vso kredibilnost.

  • bljitva 16:39 06.april 2022.

    Srbi bi radi kar na treh stolih naenkrat sedeli...to ne bo šlo.