Svet
4433 ogledov

To razkrivajo satelitski posnetki iz Ukrajine

Buča, Ukrajina Profimedia
Ukrajina bo v sodelovanju z Evropsko unijo in Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) zagotovila, da bodo vojni zločini v Buči in drugih ukrajinskih mestih v celoti preiskani, je v nočnem nagovoru svojim državljanom dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Znova je pozval tudi k zaostritvi sankcij proti Rusiji.

Iz Ukrajine so sporočili, da so po umiku ruske vojske iz kijevskih predmestij Buča in Irpin našli trupla 410 civilistov. Ukrajina in številne svetovne sile trdijo, da so pokol zagrešili ruski vojaki. Moskva trdi, da s poboji ni imela ničesar opraviti, posnetke pa je označila za lažne.

Ruse na laž postavljajo satelitski posnetki ulic v mestu Buča iz sredine marca, ki jih je objavila ameriška družba za vesoljsko tehnologijo Maxar Technologies. Na posnetkih so vidna trupla civilistov, ki ležijo mrtvi na cesti ali tik ob njej, točno na kraju, kjer so po umiku ruskih enot v zadnjih dneh našli več trupel, navaja francoska tiskovna agencija AFP. "Maxarjevi satelitski posnetki visoke ločljivosti nad Bučo severozahodno od Kijeva potrjujejo nedavne objave na družbenih omrežjih, ki prikazujejo trupla, ki so več tednov ležala na ulicah," je v ponedeljek dejal Stephen Wood, tiskovni predstavnik družbe Maxar Technologies.

Ukrajina Buča | Avtor: Epa Epa

Ameriški časnik New York Times je objavil analizo posnetkov Jablonske ulice v Buči. Po primerjavi z videoposnetki s 1. in 2. aprila, na katerih so bila ob ulici vidna trupla, naj bi ugotovili, da je bilo trupel veliko že vsaj tri tedne prej, ko so mesto nadzorovale ruske sile. 

Rusko obrambno ministrstvo je medtem zanikalo odgovornost in zatrdilo, da so se vse njihove enote "popolnoma umaknile iz Buče že 30. marca", Kremelj pa je videoposnetke iz mesta zavrnil kot "ponaredke", ki naj bi jih priredili v Ukrajini. To trditev je včeraj v Združenih narodih ponovil ruski odposlanec Vasilij Nebenzija, ki je na tiskovni konferenci dejal, da trupel na posnetkih iz Buče še ni bilo, ko so ruske enote zapustile mesto. Zatrdil je, da je posnetke "pripravil ukrajinski stroj za informacijsko vojno".

Toda Maxarjevi satelitski posnetki z dne 19. in 21. marca kažejo, da je v tistem času na ulicah v Buči ležalo več trupel. Po analizi časopisa New York Times pa je s posnetkov razvidno, da so se med 9. in 11. marcem na ulici pojavili temni predmeti, podobne velikosti kot človeška telesa. Številna trupla, prikazana na satelitskih posnetkih, so bila na tleh v enakem položaju kot na videoposnetkih z iste ulice, ki jih je posnel ukrajinski član lokalnega mestnega sveta, in na fotografijah, ki so jih objavile mednarodne tiskovne agencije. Na enem od satelitskih posnetkov je videti tudi območje v bližini tamkajšnje cerkve, kjer bi lahko bilo množično grobišče, saj so vidne sledi kopanja velike luknje.

Ukrajina Buča | Avtor: Epa Epa

Zelenski: Kdor je to zagrešil, bi moral odgovarjati

Tisti, ki so to zagrešili, bi morali tudi odgovarjati, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP zatrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Delamo vse, kar je v naši moči, da bi čim prej identificirali vse ruske vojake, vpletene v te zločine," je dodal.

Ukrajinski voditelj je po navedbah britanskega BBC dodal, da se je o poteku preiskav že pogovarjal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, poljskim predsednikom Andrzejem Dudo in avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem.

Buča, Ukrajina | Avtor: Profimedia Profimedia

Strah, da poskušajo "zakriti sledove svojih zločinov"

Zelenski je ponoči poročal o svojem potovanju v Irpin in Bučo, kjer je dejal, da sta "preprosto uničena". Dodal je, da se boji, da ruske enote zdaj poskušajo "zakriti sledove svojih zločinov". Ponovno je pozval tudi k strožjim sankcijam proti Rusiji.

Zelenski je v ponedeljek obelodanil tudi sestavo ukrajinske delegacije, ki bo v okviru pogajanj z Rusijo zadolžena za pogovore o varnostnih zagotovilih. Vodil jo bo David Arahamija, tudi sicer glavni ukrajinski pogajalec, sodeloval pa bo tudi svetovalec predsednika Mihajlo Podoljak.

Med pogajanji konec marca je Kijev pokazal pripravljenost za sklenitev pogodbe o nevtralnem statusu Ukrajine brez jedrskega orožja, ob določenih varnostnih jamstvih. Ta jamstva bi po navedbah AFP zagotovile stalne članice Varnostnega sveta ZN, kot so ZDA, Francija, Velika Britanija, Kitajska in Rusija, po vzoru delovanja zveze Nato.

Ruska vojska naj bi se medtem pripravljala na ofenzivno na mesto Sloviansk na vzhodu Ukrajine. Inštitut za vojne študije (ISW) ocenjuje, da bo bitka za Sloviansk naslednja ključna bitka v vojni. Če ruski vojski ne uspe zavzeti omenjenega mesta, jim ne bo uspelo zadržati vzhodnega dela Donecka in Luganska. Ruske enote so odšle iz Černigiva in Sumija ter naj bi se v prihodnjih dneh v celoti umaknile iz območja. 

Buča, Ukrajina | Avtor: Profimedia Profimedia

Kitajska pripravljena sodelovati pri diplomatskih naporih

Kitajski zunanji minister Wang Yi je v pogovoru z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo pozval h končanju vojne v Ukrajini s pogajanji. Kuleba naj bi kitajskega ministra pozval, naj Peking uporabi svoje vezi z Moskvo za ustavitev ruske invazije. 

"Vojne se sčasoma končajo," je dejal Wang. Poleg tega, kako nasloviti vso bolečino, je ključno ohraniti trajno varnost v Evropi in vzpostaviti uravnotežen, učinkovit in vzdržen evropski varnostni mehanizem. Kitajska je po Wangovih besedah pripravljena odigrati konstruktivno vlogo glede tega kot objektivna stran. 

Kitajska ruske invazije ni obsodila, obenem pa je izrazila vso podporo ukrajinski suverenosti. Pozvala je k miru in izrazila pripravljenost pomagati pri diplomatskih naporih za končanje vojne. 

Ameriški predsednik Joe Biden meni, da bi morali ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu soditi zaradi vojnih zločinov. "Ta človek je brutalen," je dejal in dodal, da je "vojni zločinec". 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 48
  • Preprosti 10:29 05.april 2022.

    Dajte mi prosim razložiti. Trupla po pisanju ležala več tednov, nihče prej obelodanil, videti pa so kot, da se je zgodilo max 48ur?

  • Avatar luckyss
    luckyss 09:30 05.april 2022.

    Nekateri boste morali malo ustaviti konje...Niti Pentagon ne more potrditi ruske krivde za mrtve civiliste v Buči...Pač pa pravijo, da nimajo razloga, da Ukrajincem ne bi verjeli...Torej to je dovolj velik dokaz, da ni vse tako enoznačno....https://finance.yahoo.com/news/pentagon-cant-independently-confirm-atrocities-145902710.html

  • Avatar luckyss
    luckyss 09:00 05.april 2022.

    No, na posnetkih, ki smo jih gledali trupla niso ravno tri tedne stara zgledala.To je ena zadeva...Druga je ta, da župan po odhodu Rusov ni omenjal nobenih trupel, niti ni kdo drug od meščanov posnel nobenega posnetka in tega objavil, ...prikaži več čeprav je internet nemoteno deloval ves čas...Vse se je začelo šele s prihodom Ukrajincev in njihove snemalne ekipe.. Kar se satelitskih posnetkov tiče, pravijo, da se vidijo temne lise, ki bi lahko bila človeška trupla....Tako, da naj vsak verjame kar hoče..