Svet
7579 ogledov

Obveščevalci o naslednjem koraku Putina

Buča, Ukrajina Profimedia
Novi napadi bodo še bolj brutalni, so prepričani obveščevalci.

Vojna v Ukrajini se bo še zaostrila, saj se ruska vojska "resetira in pozicionira" v pripravi nečesa, kar bi lahko bilo še bolj "brutalno", je zatrdil poveljnik britanskega vojnega letalstva Mike Wigton za Sky News. 

"Informacije, ki jih prejemamo s strani naših obveščevalcev, govorijo, da se Rusi na novo postavljajo za novi napad. Potencialno bi lahko šlo še z bolj brutalno in barbarsko dejanje," je opozoril Wigton. 

Kremelj priznal izgube

Ruske enote so v Ukrajini utrpele znatne izgube, je medtem včeraj povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki pa ni navedel števila žrtev. Rusija je sicer konec marca sporočila, da je izgubila 1351 vojakov, še 3825 pa da jih je bilo ranjenih. Številke se ne ujemajo s tistimi, o katerih poročajo na ukrajinski strani.

Poleg tega je Peskov zatrdil, da so ruske enote umaknili iz ukrajinskih regij Kijev in Černigiv kot gesto dobre volje med mirovnimi pogajanji. Domnevne vojne zločine, ki naj bi jih Rusi zagrešili v Mariupolju, na primer napad na porodnišnico, pa tudi v Buči, je označil za lažne. Dodal je, da Rusijo zanima neodvisna in objektivna preiskava vseh zločinov. A pred tem je treba po njegovih besedah razjasniti obliko te mednarodne preiskave.

Zelenski: Razmere v Borodjanki še bolj strašne

O novem prizorišču vojnih zločinov je medtem sinoči govoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Razmere v Borodjanki, kraju severozahodno od Kijeva, ki so ga nedavno zapustile ruske sile, so še bolj strašne kot v Buči, kjer so ruski vojaki zagrešili poboje civilistov, je izpostavil. "Žrtev je še več," je dodal.

Malo pred tem je ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova na Facebooku objavila, da so v ruševinah dveh stanovanjskih zgradb v Borodjanki našli 26 trupel. Dodala je, da je težko reči, koliko bo vseh žrtev, je pa zapisala, da je kraj, kjer je pred vojno živelo 13.000 ljudi, najbolj uničen med kraji v okolici Kijeva.

Dodala je, je bilo tarča zgolj civilno prebivalstvo, saj tam ni nobenega vojaškega objekta.

Ruska zastava Svet Svet Nov velik udarec za Rusijo Vladimir Putin Svet Svet To je doletelo Putinovi hčerki

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • milan41 01:45 09.april 2022.

    Idiot od novinarja , zakaj bi se morale številke žrtev ujemati !¨!! UA šteje mrtve po uničeni tehniki , tehnika je bila pa v 9 slučajih od 10 PRAZNA , zapuščena , parkirana zunaj cest, ker jim je zmanjkalo nafte ...prikaži veče . Sploh pa te kolone niso imele v načrtu bojno delovanje . Tako kot JNA v SLO v prvih dneh .

  • jakec1575 12:36 08.april 2022.

    v tej vojni smo se naucili, da tanki sodijo v 20 st. dane so moderni droni in raketni sistemi. in se vec smrti.

  • jakec1575 11:21 08.april 2022.

    Rusija noce prevzeti mrtvih ruskih vojakov, ki so jih pustili lezati na bojiscu. Vojska, ki ne pobere ranjenih in mrtvih, je nevredna časti.