Slovenija
14348 ogledov

Oster odziv Moskve na poteze Janševe vlade

Vladimir Putin Epa
"Odgovornost za prekinitev odnosov bo padla na aktualno vlado," opozarjajo na ruskem zunanjem ministrstvu.

Na odločitev vlade Janeza Janše, da zaradi agresije na Ukrajino zmanjša število ruskih diplomatov v Sloveniji, se je odzvalo rusko zunanje ministrstvo "Gre za skrajno neodgovorne in neprijazne odločitve, ki odražajo protirusko stališče sedanje slovenske vlade, ki včasih prestopijo mejo v očitno rusofobijo. V enaki luči vidimo nedavne nezakonite odločitve Ljubljane o prekinitvi številnih dvostranskih pogodb o sodelovanju, predvsem na kulturnem in humanitarnem področju. Jasno je, da so ti koraki namenjeni načrtnemu uničevanju rusko-slovenskih odnosov, ki letos dopolnjujejo 30 let," je sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova.

Odpoklic diplomatov, ukinitev statusa častnih konzulov in umik veleposlanika

Slovenija zmanjšuje število diplomatskega osebja na ruskem veleposlaništvu iz 41 na osem ljudi, kar so sporočili ruskemu veleposlaniku Timurju Ejvazovo, ki ga je MZZ ponovno pozval na zagovor. Rusko veleposlaništvo v Ljubljani in Slovenijo bo tako moralo zapustiti 33 ljudi.
Slovenija je prav tako odvzela statuse častnim konzulom v Sloveniji in prekinila več bilateralnih pogodb o sodelovanju med državama, tudi na kulturnem in humanitarnem področju. Prav tako v Moskvi trenutno ni slovenskega veleposlanika pač pa je tam kulturni ataše. 

"Odgovornost za posledice protiruske histerije bo na aktualni vladi"

"Odgovornost za neizogibne posledice nenehne protiruske histerije bo v celoti padla na aktualno slovensko vlado, ki v želji po ugajanju tujim mentorjem in v škodo nacionalnih interesov Slovencev dobesedno uničuje stoletja staro prijateljstvo med narodoma," so zapisali na ruskem zunanjem ministrstvu.

Moskva napoveduje protiukrepe

"Pridržujemo si pravico, da v odgovor sprejmemo politične in diplomatske ukrepe, kot je omejitev skupnega števila osebja Veleposlaništva Slovenije v Moskvi, vključno z lokalnim osebjem, med njimi državljani Rusije in tretjih držav," še pravijo v Moskvi in od Ljubljane zahtevajo, da dosledno spoštuje svoje mednarodne zaveze ter v celoti zagotovi varnost in ustrezne pogoje za normalno delovanje ruskega veleposlaništva v Sloveniji.

 

 

 

 
Komentarjev 83
  • bobubob 17:00 09.april 2022.

    Partijci so pokurili 70% Slovenije, Janša pa še preostanek. Ostane narod, ki se grize med seboj zaradi nošnje žal še vedno aktualnih nagobčnikov in prenekateri morda še zaradi obrambe svojega levodesnega kleptomanskega guruja, saj se zaradi drugega ne more - ...prikaži več Slovenija je razprodana, izpuhteva pa še zadnja sled ugleda, če ga je kdo sploh kdaj opazil. Ja, to je EU, ko vsa multikultidrogirana pade iz postelje na trda tla realnega sveta.... Mar tista na Brdu kuhana lička le niso bila dovolj kuhana?

  • marko345 14:34 08.april 2022.

    Če prde Janša spet v parlament, bom nehal plačevat davke, ker jest za njegovo plačo že 30 let plačujem davkr, on pa za.mojo niti dneva. To je to

  • eminenca 14:34 08.april 2022.

    kugla ni tko majhna, majhen je pa jajo v svojih izjavah in je še bolj majhen kot si predstavlja ... lahko je še kar lutka eu-nato velemanipulatorjev ampak še vedno bo majhen in še kako neopazen ... naj gre vprašat ...prikaži več frenda iz madžarske kako in kaj, pa naj mu on da kakšne napotke, ker je mnogo bolj pameten