Redna služba postaja luksuz

Foto: Igor Kovačič
Foto: Igor Kovačič
Mednarodna organizacija dela (ILO) je objavila poročilo o razmerah na svetovnem delovnem trgu. Redno zaposlenih je le še četrtina svetovne delovne sile.
Oglej si celoten članek

V najnovejšem poročilu o svetovnem trgu dela ILO ugotavlja, da več kot šestdeset odstotkov delavcev nima več pogodb, večina jih je samozaposlenih ali dela za dobro družine v tretjem svetu. A tudi med tistimi, ki so redno plačani, jih ima manj kot polovice pogodbo za nedoločen čas.

Vedno več skrajšanega delovnega časa, več honorarcev

"Premik od tradicionalnih oblik zaposlovanja k samozaposlovanju in zunanjim sodelavcem je v večini primerih povezan z večanjem neenakopravnosti in revščine v državah," ocenjuje generalni direktor ILO Guy Ryder. Še posebej so prizadete ženske med katerimi je manj redno zaposlenih in pogosteje delajo s skrajšanim delovnim časom.

Medtem ko je v večini evropskih držav med 25 in 50 odstotkov aktivne delovne sile brez dolgoročnih pogodb, jih je na Kitajskem več kot 90 odstotkov. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • ""Premik od tradicionalnih oblik zaposlovanja k samozaposlovanju in zunanjim sodelavcem je v večini primerih povezan z večanjem neenakopravnosti in revščine …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.