Svet
48 ogledov

Redna služba postaja luksuz

razno 13.06.13. delavci, gradbinci, gradbenistvo, fizicno delo, foto: igor kovac Igor Kovačič
Mednarodna organizacija dela (ILO) je objavila poročilo o razmerah na svetovnem delovnem trgu. Redno zaposlenih je le še četrtina svetovne delovne sile.

V najnovejšem poročilu o svetovnem trgu dela ILO ugotavlja, da več kot šestdeset odstotkov delavcev nima več pogodb, večina jih je samozaposlenih ali dela za dobro družine v tretjem svetu. A tudi med tistimi, ki so redno plačani, jih ima manj kot polovice pogodbo za nedoločen čas.

Vedno več skrajšanega delovnega časa, več honorarcev

"Premik od tradicionalnih oblik zaposlovanja k samozaposlovanju in zunanjim sodelavcem je v večini primerih povezan z večanjem neenakopravnosti in revščine v državah," ocenjuje generalni direktor ILO Guy Ryder. Še posebej so prizadete ženske med katerimi je manj redno zaposlenih in pogosteje delajo s skrajšanim delovnim časom.

Medtem ko je v večini evropskih držav med 25 in 50 odstotkov aktivne delovne sile brez dolgoročnih pogodb, jih je na Kitajskem več kot 90 odstotkov. 

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:09 22.maj 2015.

    ""Premik od tradicionalnih oblik zaposlovanja k samozaposlovanju in zunanjim sodelavcem je v večini primerih povezan z večanjem neenakopravnosti in revščine v državah," "V Sloveniji se potem kar pošteno povečuje revščina....tud s tega vidika.