Rekordno tudi v Avstriji in Nemčiji

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Najzgodnejši vročinski dan tudi severneje od nas.
Oglej si celoten članek

Tudi v Avstriji in Nemčiji so ponekod prvič letos izmerili 30 stopinj Celzija ali več, kar je navedbah vremenoslovcev mejnik za vročino. V Avstriji so danes prvi vroč dan izmerili v kraju Bruck an der Mur na avstrijskem Štajerskem, kjer se je živo srebro povzpelo na 30 stopinj Celzija.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA gre za najzgodnejši vročinski dan z najmanj 30 stopinjami Celzija v zgodovini meritev v Avstriji, saj so ga zabeležili deset dni prej od prejšnjega rekorda. Tega so zabeležili 17. aprila 1934 v Salzburgu.

V povprečnem letu v zadnjih desetletjih se je živo srebro na 30 stopinj Celzija v Avstriji v povprečju povzpelo 19. maja, značilno nihanje pa je od začetka maja do začetka junija, so sporočili iz avstrijske meteorološke agencije Geosphere.

V Nemčiji je temperaturni rekord padel včeraj, ko so v mestu Ohlsbach na jugozahodu države ob meji s Francijo izmerili 30,1 stopinje Celzija. Skoraj tako toplo, vendar tik pod mejo 30 stopinj Celzija, je bilo v soboto v bližnjih mestih Freiburg (29,8 stopinje) in Rheinfelden (29,6 stopinje), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah nemške meteorološke službe (DWD) gre za rekordno visoke temperature za začetek aprila, odkar v Nemčiji sistematično beležijo temperaturo zraka. Prejšnji rekord za začetek aprila je bil leta 2011, ko so zabeležili 27,7 stopinje Celzija.

Izredno toplo spomladansko vreme v Srednji Evropi je po navedbi Agencije RS za okolje (Arso) posledica sredozemskega anticiklona, ki je s seboj prinesel topel in suh zrak iznad severne Afrike.

Vreme Srednjeročna napoved: Pozor, še vedno smo v obdobju, ko lahko pride do pozebe

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:20 7. April 2024.

    No potem je vse OK, če satanistična avstrija in satanistična nemčija dobiva take stopinje je res vse v redu.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.