Rešili plovilo slovenskih lastnikov

Foto: EPA
Foto: EPA
Hrvati se še naprej soočajo z močjo ciklona Melisa. Nevihte divjale tudi po Srbiji in Črni gori, zalivalo in poplavljalo tudi v Avstriji.
Oglej si celoten članek

Hrvaška ladja Prizna je v Pašmanskem kanalu rešila plovilo slovenskih lastnikov, ki je zaradi močnega vetra nenadzorovano plulo po svoje. Plovilo, v katerem ni bilo potnikov, so prepeljali v pristanišče v Biogradu, danes poroča dnevnik Slobodna Dalmacija.

Močni sunki vetra in veliki valovi so v sredo popoldan na plažo v Komiži na otoku Vis naplavili tudi 10-metrsko italijansko jadrnico, ki je bila zasidrana kakšnih 200 metrov stran. V nesreči ni bilo ranjenih. Nevihta je v sredo povzročila več podobnih ladijskih nesreč na različnih delih hrvaške obale, poroča STA.

"V Zagrebu noč sredi dneva"

Potem ko je slabo vreme v torek zvečer in v sredo zjutraj najbolj prizadelo zadarsko območje, je tekom dneva prešlo Liko in Gorski kotor, popoldne pa še Zagreb. Sredi popoldneva se je skoraj popolnoma znočilo, poročajo hrvaški mediji. Obilne padavine in močan veter sta oteževala promet, prekinila tramvajsko linijo, za nekaj časa so prekinili tudi zračni promet, ki je že prej beležil dolge zamude.

Zagrebški gasilci so imeli polne roke dela; s cest so umikali podrto drevje, postavljali nazaj kontejnerje za smeti in prečrpavali meteorno vodo. V neurju sta bila močno poškodovana Dinamov stadion in tržnica na Branimirovi ulici. Popoldne je ciklon nadaljeval pustošenje po Međimurju, kjer so bile poplavljene številne ceste, kleti, pritlična stanovanja.

Na območju Zagreba in Velike Gorice je močno poškodovanih 34 osebnih avtomobilov in sedem družinskih hiš. Ogromne količine vode so po zadnjih informacijah poplavile 81 objektov; različnih stavb, trgovin in garaž. Sreča v nesreči je, da poškodovanih ni bilo. Sodeč po izkušnjah bodo prijave glede škode zbirali še nekaj prihodnjih dni.

Hudo neurje tudi v Avstriji

Nevihtno vreme je svojo pot zvečer nadaljevalo proti Srbiji in Črni gori. V Srbiji je bil prizadet predvsem zahod države, kjer so divjale nevihte s točo, v Črni gori pa so bile poplavljene ulice večine obmorskih krajev. Zaradi slabih vremenskih razmer so zaprli črnogorsko pristanišče Bar.

Na Spodnjem Avstrijskem in na celotnem območju zvezne dežele Burgenland je včeraj divjalo močno neurje, zaradi katerega so bili gasilci celo noč na nogah. Voda je zalivala kleti in poplavljala ceste, zaradi zemeljskega plazu so morali prekiniti železniški promet.

Neurje se je začelo okoli 17. ure, trajalo pa je do 4. ure. "Ves čas so zvonili telefoni,“ je povedal predstavnik reševalcev, ki je dodal, da so imeli gasilci več kot 340 intervencij. Najhuje je bilo na severu, v okraju Neusiedl am See in v Podersdorfu.

Na Spodnjem Avstrijskem pa o največji škodi poročajo iz okrajev Neunkirchen, Bruck an der Leitha in Gänserndorf. Deževje je bilo tako močno, da je potok v nekaj minutah prestopil bregove.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.