Resolucija ZDA ob nepravem času

Foto: Žurnal24 Tayyip Erdogan grozi, da bo izgnal sto tisoč Armencev. (Foto: EPA)
Turčija tik pred odločitvijo, ali bo vpadla v Irak, grozi z ohladitvijo odnosov z ZDA, potem ko je kongresni odbor za zunanjo politiko potrdil resolucijo o domnevnem turškem genocidu nad Armenci.
Oglej si celoten članek

Vlada turškega premierja Tayyipa Erdogana meni, da je resolucija, ki masaker turške vojske nad Armenci leta 1915 imenuje genocid, "neracionalna" poteza, ki bo otežila odnose s sicer prijateljsko in zavezniško državo. Nasprotno pa je armenski predsednik Robert Kočarjan danes v Bruslju vztrajal, da "ni nikjer v svetu nobenega dvoma glede dogodkov, ki so se leta 1915 zgodili v Turčiji", in da obstaja o tem v svetu soglasje. "Dejstvo, da je Turčija sprejela stališče zanikanja genocida, še ne pomeni, da lahko s tem tudi druge države zaveže k zanikanju zgodovinske resnice," je poudaril.

 
 

Nesprejemljivo je, da je turški narod obtožen nečesa, kar se v zgodovini ni nikoli zgodilo.

Odziv turške vlade

 
Proti resoluciji, o kateri naj bi spodnji dom parlamenta, v katerem imajo demokrati udobno večino, glasoval sredi novembra, se je izrekla tudi Bela hiša, ki jo skrbi poslabšanje odnosov s ključnim zaveznikom v regiji, prek katerega poteka večina oskrbovanja ameriških enot v Iraku. Erdoganova vlada pa se na drugi strani ravno v teh dneh spopada z intenzivnim pritiskom domače javnosti, naj sprejme odločitev za vpad na sever Iraka in obračuna z okoli 3000 kurdskimi uporniki, ki z iraškega ozemlja napadajo turške enote. Samo v zadnjih dveh tednih je v teh napadih umrlo že 30 turških vojakov.

Morebiten vpad, ki mu Zahod ostro nasprotuje, bi destabiliziral doslej mirni severni del Iraka in s tem celotno državo, ki se že sicer vsak dan duši v nasilju. Čeprav naj bi Erdoganova vlada predlog o vpadu v Irak parlamentu poslala še danes, pa si je premislila in bo to storila šele prihodnji teden, saj se jutri začenja tridnevni praznik bajram v čast konca svetega muslimanskega meseca ramazana. V parlamentu ima sicer Erdoganova stranka močno večino, zato potrditev napada ni vprašljiva.

Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je "prijateljsko" Turčijo posvaril, naj ne vstopi v Irak, saj bi to le še dodatno zapletlo tamkajšnje varnostne razmere.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.