Risanke bolj nasilne od filmov

Foto: IMDb
Foto: IMDb
V risankah je več smrti in nasilja kot v filmih, kaže nedavno objavljena raziskava.
Oglej si celoten članek

Strokovna revija British Medical Journal je objavila študijo, ki je pokazala, da sta smrt in nasilje bolj prisotna v otroških risankah kot v filmih, namenjenih odraslim. "Otroške risanke niso neškodljiva in nežnejša alternativa grozljivkam in dramam, temveč so leglo umorov in pohabljanja,“ sta zapisala znanstvenika Ian Colman in James Kirkbride, ki sta sodelovala v študiji. Glavni junaki umrejo v dveh tretjinah risank in v približno polovici filmov. 

Analizirali so 45 najodmevnejših risank, od Sneguljčice iz leta 1937 do lanske uspešnice Ledeno kraljestvo. Primerjali so jih z 90 najpriljubljenejšimi filmi iz istega obdobja, med katerimi je tudi Šund. Raziskava je pokazala, da so v risankah starši glavnih junakov umrli kar petkrat pogosteje kot v filmih, namenjenih odraslim. 

Ustvarjalci risank prikazujejo različne načine usmrtitev. V Bambiju, Pocahontas in Petru Panu junaku umrejo zaradi strelnih ran, v Iskanju Nem in Tarzanu pride do napadov živali, medtem ko so v Mali morski deklici in Trnuljčici prikazane usmrtitve z noži. 

V raziskavi niso upoštevali filmov z animiranimi avtomobili in igračami, saj ni jasno, ali pri tovrstnih junakih lahko govorimo o konceptu smrti. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 06:32 18. December 2014.

    Kaj pa seksualne asignacije in satanizem v risankah?<br />Disney je podjetje ki spada pod okrilje CIA in je njihovo orožje …

  • mph
    22:11 17. December 2014.

    Ha, ha, ... nekdo me prav ne mara, samo, da vidi nick. Ostali napišejo identično pa si ne prislužijo minusa. …

  • mph
    21:48 17. December 2014.

    Še ena izmed vitalnih raziskav človeštva. Le kako smo preživeli do sedaj brez teh dveh "znanstvenikov". :-)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.