Svet
203 ogledov

Risanke bolj nasilne od filmov

Sneguljčica IMDb
V risankah je več smrti in nasilja kot v filmih, kaže nedavno objavljena raziskava.

Strokovna revija British Medical Journal je objavila študijo, ki je pokazala, da sta smrt in nasilje bolj prisotna v otroških risankah kot v filmih, namenjenih odraslim. "Otroške risanke niso neškodljiva in nežnejša alternativa grozljivkam in dramam, temveč so leglo umorov in pohabljanja,“ sta zapisala znanstvenika Ian Colman in James Kirkbride, ki sta sodelovala v študiji. Glavni junaki umrejo v dveh tretjinah risank in v približno polovici filmov. 

Analizirali so 45 najodmevnejših risank, od Sneguljčice iz leta 1937 do lanske uspešnice Ledeno kraljestvo. Primerjali so jih z 90 najpriljubljenejšimi filmi iz istega obdobja, med katerimi je tudi Šund. Raziskava je pokazala, da so v risankah starši glavnih junakov umrli kar petkrat pogosteje kot v filmih, namenjenih odraslim. 

Ustvarjalci risank prikazujejo različne načine usmrtitev. V Bambiju, Pocahontas in Petru Panu junaku umrejo zaradi strelnih ran, v Iskanju Nem in Tarzanu pride do napadov živali, medtem ko so v Mali morski deklici in Trnuljčici prikazane usmrtitve z noži. 

V raziskavi niso upoštevali filmov z animiranimi avtomobili in igračami, saj ni jasno, ali pri tovrstnih junakih lahko govorimo o konceptu smrti. 

 

Komentarjev 6
  • URIAH HEEP 06:32 18.december 2014.

    Kaj pa seksualne asignacije in satanizem v risankah?Disney je podjetje ki spada pod okrilje CIA in je njihovo orožje za pranje možganov otrok z seksualnimi sporočili (sex, falus...), nasilje in satanizem.https://www.youtube.com/watch?v=fGvIkc0tdpINaziji so v 40ih letih kopirali Disneyev ...prikaži več model propagande in ga uporabili na Nemcih.

  • mph 22:11 17.december 2014.

    Ha, ha, ... nekdo me prav ne mara, samo, da vidi nick. Ostali napišejo identično pa si ne prislužijo minusa. Ha ha ha ha.... :-)

  • mph 21:48 17.december 2014.

    Še ena izmed vitalnih raziskav človeštva. Le kako smo preživeli do sedaj brez teh dveh "znanstvenikov". :-)