Romunija: Razsaja virus Zahodnega Nila

Foto: Žurnal24 Virus Zahodnega Nila prenašajo komarji. (Foto: Žurnal24)
V Romuniji so v zadnjih dneh zabeležili nove primere obolelih zaradi zahodnonilskega virusa. Tamkajšnjo zdravstveno ministrstvo je potrdilo, da sta umrla dva človeka.
Oglej si celoten članek

Po najnovejših podatkih je do zdaj na jugu in vzhodu Romunije zaradi virusa zbolelo 20 ljudi.

Strokovnjaki pravijo, da se je redki virus letos na območju države pojavil zaradi podnebnih sprememb, in sicer visokih temperatur, ki omogočajo hitro razmnoževanje komarjev.

O virusu, ki povzroča meningitis in encefalitis, so julija poročali že iz Grčije. Zaradi njega pa umre okoli pet odstotkov obolelih. Najbolj ogrožene skupine so starejši ljudje.

Virus nosi ime po pokrajini Zahodni Nil v Ugandi, kjer so ga odkrili leta 1937. V nekaterih državah ga imenujejo tudi nilska mrzlica.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bilo v Evropi do zdaj odkritih okoli šeststo primerov obolelosti zaradi omenjenega virusa, umrlo pa je 20 ljudi.

Največ primerov je odkritih v Grčiji – 173 (umrlo je 15 ljudi) in Rusiji – 365 (umrlo šest ljudi), na Madžarskem so oboleli trije ljudje, v Italiji in na Portugalskem pa so zabeležili po en primer. V Izraelu so obravnavali 24 ljudi, ki so se okužili z omenjenim virusom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.