Svet
50 ogledov

Romunija: Razsaja virus Zahodnega Nila

Virus Zahodnega Nila prenašajo komarji. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
V Romuniji so v zadnjih dneh zabeležili nove primere obolelih zaradi zahodnonilskega virusa. Tamkajšnjo zdravstveno ministrstvo je potrdilo, da sta umrla dva človeka.

Po najnovejših podatkih je do zdaj na jugu in vzhodu Romunije zaradi virusa zbolelo 20 ljudi.

Strokovnjaki pravijo, da se je redki virus letos na območju države pojavil zaradi podnebnih sprememb, in sicer visokih temperatur, ki omogočajo hitro razmnoževanje komarjev.

O virusu, ki povzroča meningitis in encefalitis, so julija poročali že iz Grčije. Zaradi njega pa umre okoli pet odstotkov obolelih. Najbolj ogrožene skupine so starejši ljudje.

Virus nosi ime po pokrajini Zahodni Nil v Ugandi, kjer so ga odkrili leta 1937. V nekaterih državah ga imenujejo tudi nilska mrzlica.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bilo v Evropi do zdaj odkritih okoli šeststo primerov obolelosti zaradi omenjenega virusa, umrlo pa je 20 ljudi.

Največ primerov je odkritih v Grčiji – 173 (umrlo je 15 ljudi) in Rusiji – 365 (umrlo šest ljudi), na Madžarskem so oboleli trije ljudje, v Italiji in na Portugalskem pa so zabeležili po en primer. V Izraelu so obravnavali 24 ljudi, ki so se okužili z omenjenim virusom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.