Rusi aktivirali protiraketni radar

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Rusija je v svoji eksklavi Kaliningrad na mejah z Evropsko unijo aktivirala radarski sistem, ki je del ruske protiraketne obrambe. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je aktivacijo radarja označil za signal, da se je pripravljena Rusija na grožnjo zahodnega protiraketnega ščita odločno odzvati.
Oglej si celoten članek

"Pričakujem, da bodo naši partnerji ta korak razumeli kot prvi signal pripravljenosti naše države, da se na grožnje, ki jih našim strateškim jedrskim silam predstavlja protiraketni ščit, sorazmerno odzove," je poudaril Medvedjev. Obenem je Zahod posvaril, da bo Rusija, če bo njen signal preslišan, "uporabila druge metode zaščite, vključno z ostrimi protiukrepi in namestitvijo bojnih sil".

Ruski predsednik je sicer ob uradnem odprtju vojaške radarske postaje za zgodnje opozarjanje Voronež-DM v Kaliningradu – ruski eksklavi, ki jo obkrožata članici Nata Litva in Poljska – tudi dejal, da bi lahko bila ta integrirana v skupni protiraketni ščit Rusije in zveze Nato, če bosta seveda strani dosegli dogovor o njem.

Kot je zatrdil, se je Rusija še vedno pripravljena pogovarjati z Natom o sodelovanju pri protiraketni obrambi. "Spoštovani prijatelji! Ta radarski sistem ni uperjen proti vam. Vrata za dialog niso zaprta. Na žalost pri naših ameriških in evropskih partnerjih za zdaj ne vidimo pripravljenosti (za pogajanja). Ne moremo biti zadovoljni zgolj z obljubami," je dejal.

Obenem je ruski predsednik danes ponovil grožnjo, da bo Rusija namestila sodobne rakete zemlja-zemlja, če bo zahodno zavezništvo vztrajalo pri sedanjih načrtih glede namestitve protiraketnega ščita.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.