Svet
24 ogledov

Rusi aktivirali protiraketni radar

Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je napovedal najobsežnejšo prenovo ruske voj Žurnal24 main
Rusija je v svoji eksklavi Kaliningrad na mejah z Evropsko unijo aktivirala radarski sistem, ki je del ruske protiraketne obrambe. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je aktivacijo radarja označil za signal, da se je pripravljena Rusija na grožnjo zahodnega protiraketnega ščita odločno odzvati.

"Pričakujem, da bodo naši partnerji ta korak razumeli kot prvi signal pripravljenosti naše države, da se na grožnje, ki jih našim strateškim jedrskim silam predstavlja protiraketni ščit, sorazmerno odzove," je poudaril Medvedjev. Obenem je Zahod posvaril, da bo Rusija, če bo njen signal preslišan, "uporabila druge metode zaščite, vključno z ostrimi protiukrepi in namestitvijo bojnih sil".

Ruski predsednik je sicer ob uradnem odprtju vojaške radarske postaje za zgodnje opozarjanje Voronež-DM v Kaliningradu – ruski eksklavi, ki jo obkrožata članici Nata Litva in Poljska – tudi dejal, da bi lahko bila ta integrirana v skupni protiraketni ščit Rusije in zveze Nato, če bosta seveda strani dosegli dogovor o njem.

Kot je zatrdil, se je Rusija še vedno pripravljena pogovarjati z Natom o sodelovanju pri protiraketni obrambi. "Spoštovani prijatelji! Ta radarski sistem ni uperjen proti vam. Vrata za dialog niso zaprta. Na žalost pri naših ameriških in evropskih partnerjih za zdaj ne vidimo pripravljenosti (za pogajanja). Ne moremo biti zadovoljni zgolj z obljubami," je dejal.

Obenem je ruski predsednik danes ponovil grožnjo, da bo Rusija namestila sodobne rakete zemlja-zemlja, če bo zahodno zavezništvo vztrajalo pri sedanjih načrtih glede namestitve protiraketnega ščita.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.