Rusi razvijali novo orožje, sledila je huda eksplozija

Foto: EPA Sevastopol ruska vojska mornarica pristanišče zaliv Balaklava
Ruski jedrski velikan Rosatom je v ponedeljek potrdil, da je pet znanstvenikov, ki so umrli prejšnji teden v nesreči v vojaškem oporišču blizu mesta Arhangelsk, razvijalo nova orožja. Kot so dodali, jih to ne bo ustavilo pri nadaljnjih testiranjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Oglej si celoten članek

Ruske jedrske inženirje so pokopali v ponedeljek v za javnost zaprtem mestu Sarov. Predstavnik ruskih oblasti Sergej Kirijenko je umrle znanstvenike na pogrebni slovesnosti označil za prave junake.

Rusko državno podjetje za jedrsko energijo Rosatom je ob tem v ponedeljek sporočilo, da so znanstveniki testirali motorje, ki jih poganja jedrska energija, a ni navedlo dodatnih tehničnih podrobnosti. "Najbolje za ohranitev spomina nanje bo, da nadaljujemo z našim delom na novih orožjih," je dejal vodja Rosatoma Aleksej Lihačev.

"Izpolnjujemo dolžnost domovine, njena varnost bo zagotovljena," je dodal.

Testiranje so izvajali na pomorski platformi v Arktiki, ko se je vnelo jedrsko gorivo in povzročilo eksplozijo. Zaradi eksplozije je več ljudi odneslo v morje. Nesreča je terjala pet življenj, trije ljudje pa so bili ranjeni in so še vedno na zdravljenju v bolnišnici.

Sprva pri vojski niso potrdili, da je bila v nesrečo vpletena jedrska oprema in so trdili, da je raven sevanja normalna. A so v bližnjem mestu Severodvinsk slabo uro zaznavali povišanje jedrskega sevanja, prebivalci pa so preventivno kupovali jodove tablete. Z jodovimi tabletami, ki vsebujejo kalijev jodid, je mogoče preprečiti kopičenje radioaktivnega joda v ščitnici, ki lahko pride v človeško telo z vdihavanjem, uživanjem hrane in pitjem.

Ameriški strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko bilo testiranje povezano z jedrsko vodeno raketo 9M730 Burevestnik, razvoj katere je v začetku leta napovedal ruski predsednik Vladimir Putin.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:19 13. Avgust 2019.

    Kdor se stegne pri razvijanju orožja za ubijanje, ni nobene škode.

  • 12:47 13. Avgust 2019.

    ja in to je nadaljevanje igre med ZDA in Rusijo ! Zdaj morajo ameriške armade hitro pridobiti od kongresa nove …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.