Svet
1505 ogledov

Rusi razvijali novo orožje, sledila je huda eksplozija

Sevastopol ruska vojska mornarica pristanišče zaliv Balaklava EPA
Ruski jedrski velikan Rosatom je v ponedeljek potrdil, da je pet znanstvenikov, ki so umrli prejšnji teden v nesreči v vojaškem oporišču blizu mesta Arhangelsk, razvijalo nova orožja. Kot so dodali, jih to ne bo ustavilo pri nadaljnjih testiranjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske jedrske inženirje so pokopali v ponedeljek v za javnost zaprtem mestu Sarov. Predstavnik ruskih oblasti Sergej Kirijenko je umrle znanstvenike na pogrebni slovesnosti označil za prave junake.

Rusko državno podjetje za jedrsko energijo Rosatom je ob tem v ponedeljek sporočilo, da so znanstveniki testirali motorje, ki jih poganja jedrska energija, a ni navedlo dodatnih tehničnih podrobnosti. "Najbolje za ohranitev spomina nanje bo, da nadaljujemo z našim delom na novih orožjih," je dejal vodja Rosatoma Aleksej Lihačev.

"Izpolnjujemo dolžnost domovine, njena varnost bo zagotovljena," je dodal.

Testiranje so izvajali na pomorski platformi v Arktiki, ko se je vnelo jedrsko gorivo in povzročilo eksplozijo. Zaradi eksplozije je več ljudi odneslo v morje. Nesreča je terjala pet življenj, trije ljudje pa so bili ranjeni in so še vedno na zdravljenju v bolnišnici.

Sprva pri vojski niso potrdili, da je bila v nesrečo vpletena jedrska oprema in so trdili, da je raven sevanja normalna. A so v bližnjem mestu Severodvinsk slabo uro zaznavali povišanje jedrskega sevanja, prebivalci pa so preventivno kupovali jodove tablete. Z jodovimi tabletami, ki vsebujejo kalijev jodid, je mogoče preprečiti kopičenje radioaktivnega joda v ščitnici, ki lahko pride v človeško telo z vdihavanjem, uživanjem hrane in pitjem.

Ameriški strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko bilo testiranje povezano z jedrsko vodeno raketo 9M730 Burevestnik, razvoj katere je v začetku leta napovedal ruski predsednik Vladimir Putin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • maresem 13:19 13.avgust 2019.

    Kdor se stegne pri razvijanju orožja za ubijanje, ni nobene škode.

  • marsal 12:47 13.avgust 2019.

    ja in to je nadaljevanje igre med ZDA in Rusijo ! Zdaj morajo ameriške armade hitro pridobiti od kongresa nove stotine miljard , da ujamejo Ruski razvoj !