S kaznijo nad necepljenimi zdravstvenimi delavci

Foto: epa
Foto: epa
V Italiji bodo uvedli predpis, ki bo prisilil zdravstvene delavce, da se cepijo proti covidu-19. S tem želi vlada ukrepati proti pojavu nasprotnikov cepljenja v zdravstvu, je danes napovedal premier Mario Draghi.
Oglej si celoten članek

Posredovanje vlade je posledica političnih pritiskov potem, ko so potrdili okužbo pri 12 osebah zaradi stika z necepljenimi zaposlenimi v zdravstvu. Prav tako je za razpravo poskrbela odločitev sodnice v mestu Belluno, ki je zavrnila pritožbo več zaposlenih doma za starejše, kjer so jih suspendirali z delovnega mesta zaradi zavračanja cepljenja. Odločitev je bila utemeljena z argumentom, da je zdravje stanovalcev pomembnejše od svobode pri odločanju o cepljenju.

Vse omejitve ostajajo čez velikonočne praznike, takrat bo celotna država obarvana v rdeče. Edino sproščanje v rdečih regijah bo v šolstvu, po praznikih. Vrtci, osnovna in nižji razredi srednje šole se bodo takrat odprli tudi v teh regijah. Danes je italijanska vlada sporočila, da do 30. aprila ne bo rumenih con.

Mario Draghi je na novinarski konferenci izrazil pričakovanje, da se bo proizvodnja cepiv v Italiji, četudi s strani tujih farmacevtskih podjetij, lahko začela v treh do štirih mesecih od zdaj. Italija ima namreč dogovor med družbo Thermo Fisher za proizvodnjo Pfizer-Biontech, podpisali pa so tudi druge sporazume o proizvodnji cepiv.

V skladu z italijanskim decentraliziranim zdravstvenim sistemom imajo posamezne regije zadnjo besedo o vrstnem redu cepljenja. V Lombardiji na primer razvijajo algoritem, ki bo določil prednostne skupine cepljenja. Kot poročajo razvijalci, bo z znanstvenim in tehničnim pristopom do cepljenja zmanjšan element politične presoje. Medtem je Draghi poudaril, da bo primarni kriterij pri nacionalni strategiji cepljenja ostala starost.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 16:41 30. Marec 2021.

    Prisila je zame nič drugega kot grožnja po življenju in vsakega ki bo v to prisiljeval bo dobu hude batine

  • 22:18 26. Marec 2021.

    Draghi je za nasega slovenskega pacienta st 1 dddddr. znanosti.

  • 22:12 26. Marec 2021.

    Nikjer ne piše koliko šolnikov in zdravnikov je v zadnjem času dalo odpoved. Nismo źivina da nas bojo vse po …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.