Svet
5505 ogledov

S kaznijo nad necepljenimi zdravstvenimi delavci

Mario Draghi epa
V Italiji bodo uvedli predpis, ki bo prisilil zdravstvene delavce, da se cepijo proti covidu-19. S tem želi vlada ukrepati proti pojavu nasprotnikov cepljenja v zdravstvu, je danes napovedal premier Mario Draghi.

Posredovanje vlade je posledica političnih pritiskov potem, ko so potrdili okužbo pri 12 osebah zaradi stika z necepljenimi zaposlenimi v zdravstvu. Prav tako je za razpravo poskrbela odločitev sodnice v mestu Belluno, ki je zavrnila pritožbo več zaposlenih doma za starejše, kjer so jih suspendirali z delovnega mesta zaradi zavračanja cepljenja. Odločitev je bila utemeljena z argumentom, da je zdravje stanovalcev pomembnejše od svobode pri odločanju o cepljenju.

Vse omejitve ostajajo čez velikonočne praznike, takrat bo celotna država obarvana v rdeče. Edino sproščanje v rdečih regijah bo v šolstvu, po praznikih. Vrtci, osnovna in nižji razredi srednje šole se bodo takrat odprli tudi v teh regijah. Danes je italijanska vlada sporočila, da do 30. aprila ne bo rumenih con.

Mario Draghi je na novinarski konferenci izrazil pričakovanje, da se bo proizvodnja cepiv v Italiji, četudi s strani tujih farmacevtskih podjetij, lahko začela v treh do štirih mesecih od zdaj. Italija ima namreč dogovor med družbo Thermo Fisher za proizvodnjo Pfizer-Biontech, podpisali pa so tudi druge sporazume o proizvodnji cepiv.

V skladu z italijanskim decentraliziranim zdravstvenim sistemom imajo posamezne regije zadnjo besedo o vrstnem redu cepljenja. V Lombardiji na primer razvijajo algoritem, ki bo določil prednostne skupine cepljenja. Kot poročajo razvijalci, bo z znanstvenim in tehničnim pristopom do cepljenja zmanjšan element politične presoje. Medtem je Draghi poudaril, da bo primarni kriterij pri nacionalni strategiji cepljenja ostala starost.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • erikkk 16:41 30.marec 2021.

    Prisila je zame nič drugega kot grožnja po življenju in vsakega ki bo v to prisiljeval bo dobu hude batine

  • jakec1575 22:18 26.marec 2021.

    Draghi je za nasega slovenskega pacienta st 1 dddddr. znanosti.

  • Decko 22:12 26.marec 2021.

    Nikjer ne piše koliko šolnikov in zdravnikov je v zadnjem času dalo odpoved. Nismo źivina da nas bojo vse po vrsti cepili pod prisilo