S solzivcem nad protestnike

Foto: EPA Skopje, policija, protestniki Foto: EPA Skopje, policija, protestniki Foto: EPA Skopje, policija, protestniki Foto: EPA Skopje, policija, protestniki Foto: EPA Skopje, policija, protestniki Foto: EPA Skopje, policija, protestniki
V Skopju je morala tamkajšnja policija uporabiti solzivec proti albanskim protestnikom, ki so policiste obmetavali s kamni in steklenicami.
Oglej si celoten članek

Današnji protest je bil odziv na petkove demonstracije etničnih Makedoncev, ki so izražali nasprotovanje nedavnemu imenovanju nekdanjega poveljnika albanskih upornikov za obrambnega ministra.

V dveh dneh protestov je bilo ranjenih 18 ljudi, 11 pa jih je policija pridržala.

Talet Xhaferi je bil poveljnik upora etničnih Albancev leta 2001, ki je Makedonijo pripeljal na rob državljanske vojne. Konflikt se je končal mirovnim dogovorom, ki sta ga strani dosegli ob pomoči zveze Nato.

Dogovor je vključeval amnestijo za upornike in je izboljšal položaj albanske manjšine, ki predstavlja med 25 in 30 odstotki prebivalcev Makedonije. Napetosti občasno še vedno prerastejo v nasilje, kar se je zgodilo tudi ob imenovanju Xhaferija.

Do protestov je prišlo potem, ko sta makedonska vlada in opozicija v petek ob posredovanju predstavnikov EU dosegli dogovor o končanju politične krize, ki je med drugim ogrožala približevanje države sedemindvajseterici. V skladu z dogovorom se bodo vse stranke vrnile v parlament in sodelovale na lokalnih volitvah 24. marca.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.