Svet
60 ogledov

S solzivcem nad protestnike

Skopje, policija, protestniki
1/6
EPA
V Skopju je morala tamkajšnja policija uporabiti solzivec proti albanskim protestnikom, ki so policiste obmetavali s kamni in steklenicami.

Današnji protest je bil odziv na petkove demonstracije etničnih Makedoncev, ki so izražali nasprotovanje nedavnemu imenovanju nekdanjega poveljnika albanskih upornikov za obrambnega ministra.

V dveh dneh protestov je bilo ranjenih 18 ljudi, 11 pa jih je policija pridržala.

Talet Xhaferi je bil poveljnik upora etničnih Albancev leta 2001, ki je Makedonijo pripeljal na rob državljanske vojne. Konflikt se je končal mirovnim dogovorom, ki sta ga strani dosegli ob pomoči zveze Nato.

Dogovor je vključeval amnestijo za upornike in je izboljšal položaj albanske manjšine, ki predstavlja med 25 in 30 odstotki prebivalcev Makedonije. Napetosti občasno še vedno prerastejo v nasilje, kar se je zgodilo tudi ob imenovanju Xhaferija.

Do protestov je prišlo potem, ko sta makedonska vlada in opozicija v petek ob posredovanju predstavnikov EU dosegli dogovor o končanju politične krize, ki je med drugim ogrožala približevanje države sedemindvajseterici. V skladu z dogovorom se bodo vse stranke vrnile v parlament in sodelovale na lokalnih volitvah 24. marca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.