Saleh odstopa v zameno za imuniteto

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jemenski predsednik Saleh je podpisal dogovor, po katerem bo odstopil in dobil imuniteto. Po podpisu naj bi odšel na zdravljenje v ZDA.
Oglej si celoten članek

Ali Abdullah Saleh je v Savdski Arabiji podpisal dogovor, po katerem bo do volitev vsa svoja pooblastila prenesel na svojega namestnika. V zameno za sestop z oblasti bo dobil imuniteto, čemur ostro nasprotujejo protestniki v jemenski prestolnici. Protestniki so dejali, da so sosednje države pri sestavi dogovora spregledale "kri mučenikov", poroča BBC. V protestih, ki so se v državi začeli februarja, je umrlo več sto ljudi.

Saleh je podpisal dogovor v prisotnosti savdskega kralja Abdullaha. V dogovoru piše, da bo svoja pooblastila predal Abdrabuhu Mansurju Hadiju, ki naj bi oblikoval vlado narodne enotnosti in v 90 dneh razpisal predsedniške volitve.

Saleh naj bi še tri mesece po podpisu dogovora ostal častni predsednik. Zavezal se je, da bo sodeloval z novo vlado. Vse državljane je pozval, naj bodo del obnove države.

Na zdravljenje v New York

Saleh je bil junija ranjen v napadu na njegovo rezidenco. Po napadu je hudo ranjen odšel na zdravljenje v Savdsko Arabijo, kjer je ostal do septembra. Zdaj se na nadaljnje zdravljenje odpravlja v New York.

Novico je potrdil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon, ki ga je o tem v telefonskem pogovoru obvestil Saleh. "Dejal je, da bo na zdravljenje v New York prišel takoj po podpisu dogovora," je dejal Ban.

Saleh naj bi ga prosil za pomoč Združenih narodov pri obnovi Jemna. Ban je napovedal, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi vzpostavili mir in stabilnost v državi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.