Svet
7 ogledov

Saleh odstopa v zameno za imuniteto

Ali Abdulah Saleh, Jemen, predsednik Reuters
Jemenski predsednik Saleh je podpisal dogovor, po katerem bo odstopil in dobil imuniteto. Po podpisu naj bi odšel na zdravljenje v ZDA.

Ali Abdullah Saleh je v Savdski Arabiji podpisal dogovor, po katerem bo do volitev vsa svoja pooblastila prenesel na svojega namestnika. V zameno za sestop z oblasti bo dobil imuniteto, čemur ostro nasprotujejo protestniki v jemenski prestolnici. Protestniki so dejali, da so sosednje države pri sestavi dogovora spregledale "kri mučenikov", poroča BBC. V protestih, ki so se v državi začeli februarja, je umrlo več sto ljudi.

Saleh je podpisal dogovor v prisotnosti savdskega kralja Abdullaha. V dogovoru piše, da bo svoja pooblastila predal Abdrabuhu Mansurju Hadiju, ki naj bi oblikoval vlado narodne enotnosti in v 90 dneh razpisal predsedniške volitve.

Saleh naj bi še tri mesece po podpisu dogovora ostal častni predsednik. Zavezal se je, da bo sodeloval z novo vlado. Vse državljane je pozval, naj bodo del obnove države.

Na zdravljenje v New York

Saleh je bil junija ranjen v napadu na njegovo rezidenco. Po napadu je hudo ranjen odšel na zdravljenje v Savdsko Arabijo, kjer je ostal do septembra. Zdaj se na nadaljnje zdravljenje odpravlja v New York.

Novico je potrdil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon, ki ga je o tem v telefonskem pogovoru obvestil Saleh. "Dejal je, da bo na zdravljenje v New York prišel takoj po podpisu dogovora," je dejal Ban.

Saleh naj bi ga prosil za pomoč Združenih narodov pri obnovi Jemna. Ban je napovedal, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi vzpostavili mir in stabilnost v državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.