Svet
14 ogledov

Saleh napoveduje umik

Ali Abdulah Saleh, Jemen, predsednik Reuters
Jemenski predsednik Ali Abdullah Saleh bo v prihodnji dneh sestopil z oblasti.

Po 33 letih vladanja se z mesta predsednika poslavlja Saleh. V zadnjih devetih mesecih so protestniki glasno zahtevali njegov odstop, čemur se je kar nekaj časa upiral. V nagovoru na državni televiziji pa je danes napovedal, da bo sestopil v prihodnjih dneh. "Odpovedujem se oblasti in se ji bom v prihodnjih dneh odrekel," je sporočil Saleh. Svoje podpornike je pozval, naj vztrajajo in se soočijo z izzivi.

Saleh se je do sedaj že trikrat umaknil iz pogajanj o podpisu sporazuma, s katerim bi predal oblast. Protesti proti Salehovi vladavini so paralizirali državo. Zaradi nestabilnih razmer v državi se mnogi bojijo, da bo Al Kaida izkoristila preobrat za širjenje svojih poti skozi Rdeče morje.

Politični analitik Abdulghani al-Iryani dvomi, da bo Saleh svojo napoved uresničil. "Spomnim se, da je nekoč rekel, da je pripravljen oditi vsak čas. Mislim, da ni mislil resno, kar je rekel," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.