Svet
4 ogledov

Premirje v Jemnu

Državna televizija je včeraj predvajala zvočni posnetek nagovora predsednika Sal Žurnal24 main
Vladajoča stran in uporniki so po posredovanju savdskega kralja Abdullaha sklenili premirje. Podatki o poškodbah predsednika Saleha se razlikujejo. EU za umik svojih državljanov.

Savdski kralj Abdullah je po petkovem napadu posredoval med sprtima stranema, ki sta pristali na enotedensko premierje. Vladna stran je že potrdila, da bo dogovor spoštovala.

V jemenski prestolnici Sana sicer že drugi teden potekajo siloviti spopadi med vladnimi silami in uporniškimi privrženci al Ahmarja, v petek pa je bil prvič tarča napada upornikov sam predsednik.

V napadu na mošejo v kompleksu predsedniške palače, ki jo je zadela granata je bilo ubitih enajst ljudi, 124 je ranjenih. Predsednikov tiskovni predstavnik Ahmed al-Sufi je obtožil ZDA, da so pripravile napad. Ameriška vpletenost naj bi bila razvidna iz tega, kako natančen in časovno tempiran je bil napad. Preiskovalci naj bi sicer poskušali ugotoviti, ali je komu uspelo zaobiti varnostne ukrepe v palači.

Kako hude so poškodbe?
Predsednik države Ali Abdulah Saleh naj bi zapustil državo in odšel na zdravljenje v Savdsko Arabijo, je poročal BBC, ki se je skliceval na vladne vire. Jemenske oblasti so novico zanikale. Saleh naj bi utrpel le "praske po obrazu". V javnosti so se sicer pojavila namigovanja, da bi poškodbe lahko bile hujše. Med drugim naj bi utrpel opekline druge stopnje po prsnem košu in obrazu. Poleg tega naj bi imel v bližini srca košček šrapnela.

Saleh po uradnih navedbah ostaja v bolnišnici jemenskega obrambnega ministrstva, kljub obljubam oblasti pa se po napadu še ni pojavil v javnosti. V včerajšnjem večernem nagovoru je dejal, da se počuti dobro. Odgovornost za napad je pripisal privržencem vplivnega plemenskega voditelja šejka Sadika al Ahmarja. Obenem je varnostne sile pozval, naj "državne ustanove očistijo teh tolp".

Zaradi poškodb, ki so jih utrpeli v napadu, pa so na zdravljenje v Savdsko Arabijo po navedbah jemenske državne tiskovne agencije danes zgodaj zjutraj odleteli premier, njegov namestnik, predsednikov vrhovni svetovalec za varnost in dve vodji parlamenta.

Poziv k ustavitvi nasilja
Visoka predstavnica EU Catherine Ashton je dejala, da pozorno spremljajo razmere v Jemnu, ki so zaskrbljujoče. Dodala je, da se mora stopnjevanje nasilja nemudoma končati. "Predsednika Saleha sem večkrat pozvala, naj prisluhne zahtevam jemenskega naroda in prenese oblast. Edini odgovor na sedanjo situacijo je takojšnja in resnična obljuba mirne in urejene tranzicije," je še izpostavila.

V dogovoru s predsedstvom EU je aktivirala mehanizem EU za civilno zaščito za pomoč tistim državljanom Unije, ki želijo zapustiti Jemen. Svoje državljane je k odhodu iz Jemna sicer pozvalo že več evropskih držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.