Samomorilski napad terjal najmanj 50 žrtev

Foto: EPA
Foto: EPA
Napad v Basri, ki je bil uperjen proti šiitskim romarjem, je okolico eksplozije spremenil v pravo morišče. Najmanj 50 ljudi je umrlo, okrog 100 je ranjenih.
Oglej si celoten članek

V samomorilskem napadu je napadalec sprožil bombo, s katero je poleg sebe ubil še najmanj 50, ranil pa vsaj 100 ljudi. Napadalec je bil opremljen s pasom z eksplozivnim sredstvom, romarjem pa delil hrano. Nato se je nenadoma razstrelil, čeprav ga je policija rotila, naj tega ne stori.

Napad se je zgodil v okolici iraškega mesta Basra, ki leži na jugu države. Žrtve so bili povečini šiiti, proti katerim je bil napad očitno tudi uperjen.

Preživeli romarji so po dogodku odšli v romarsko središče posvečeno imamu Aliju kakih deset kilometrov izven Basre.

Pri Mosulu še en napad

Po navedbah iraških policistov se je medtem v bližini Mosula danes zgodil še en napad, v katerem so bili ubiti trije policisti. Tudi v tem primeru so bili tarča napada šiitski romarji, namenjeni v tamkajšnje romarsko središče.

Šiiti praznujejo z grenkobo

Šiitski muslimani sicer danes zaključujejo praznovanje t. i. arbaina, s katerim častijo imama Huseina. Milijoni šiitov se ob teh priložnosti vsako leto zberejo v svetem mestu Karbala približno 110 kilometrov južno od Bagdada.

Obdobje arbaina vsako leto zaznamujejo pogosti napadi na romarje, ki jih oblastem ne uspe preprečiti niti s strogimi varnostnimi ukrepi. V preteklih dneh je na poti v Karbalo življenje izgubilo več deset šiitov. Najbolj smrtonosen napad 5. januarja v bližini Nasirije je terjal 47 življenj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.