Svet
7 ogledov

Samomorilski napad terjal najmanj 50 žrtev

Teroristični napad v Basri novembra 2011. EPA
Napad v Basri, ki je bil uperjen proti šiitskim romarjem, je okolico eksplozije spremenil v pravo morišče. Najmanj 50 ljudi je umrlo, okrog 100 je ranjenih.

V samomorilskem napadu je napadalec sprožil bombo, s katero je poleg sebe ubil še najmanj 50, ranil pa vsaj 100 ljudi. Napadalec je bil opremljen s pasom z eksplozivnim sredstvom, romarjem pa delil hrano. Nato se je nenadoma razstrelil, čeprav ga je policija rotila, naj tega ne stori.

Napad se je zgodil v okolici iraškega mesta Basra, ki leži na jugu države. Žrtve so bili povečini šiiti, proti katerim je bil napad očitno tudi uperjen.

Preživeli romarji so po dogodku odšli v romarsko središče posvečeno imamu Aliju kakih deset kilometrov izven Basre.

Pri Mosulu še en napad

Po navedbah iraških policistov se je medtem v bližini Mosula danes zgodil še en napad, v katerem so bili ubiti trije policisti. Tudi v tem primeru so bili tarča napada šiitski romarji, namenjeni v tamkajšnje romarsko središče.

Šiiti praznujejo z grenkobo

Šiitski muslimani sicer danes zaključujejo praznovanje t. i. arbaina, s katerim častijo imama Huseina. Milijoni šiitov se ob teh priložnosti vsako leto zberejo v svetem mestu Karbala približno 110 kilometrov južno od Bagdada.

Obdobje arbaina vsako leto zaznamujejo pogosti napadi na romarje, ki jih oblastem ne uspe preprečiti niti s strogimi varnostnimi ukrepi. V preteklih dneh je na poti v Karbalo življenje izgubilo več deset šiitov. Najbolj smrtonosen napad 5. januarja v bližini Nasirije je terjal 47 življenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.