Še en udarec Severni Koreji

Foto: Reuters
Foto: Reuters
ZDA so uvedle nove sankcije proti Severni Koreji.
Oglej si celoten članek

Nove sankcije ZDA proti Severni Koreji je naznanil finančni minister Steve Mnuchin, ki je dejal, da so usmerjene proti transportnim podjetjem Severne Koreje in kitajskim podjetjem, ki trgujejo s Pjongjangom.

Sankcije tehnično gledano niso povsem nove, ampak gre za krepko širitev obstoječih sankcij z novimi podjetji na seznamu. Gre za kitajska podjetja, ki kršijo resolucije Varnostnega sveta ZN.

Poleg tega je na seznam uvrščenih še 20 ladij, ki so v bistvu v lasti Severne Koreje, čeprav plujejo pod zastavami drugih držav.

Pričakovanje do Kitajcev

Posebni kitajski odposlanec Song Tao je medtem končal štiridnevni obisk Severne Koreje; uradno je kitajski predsednik Xi Jinping Songa v Pjongjang poslal, da severnokorejsko vodstvo obvesti o rezultatih nedavnega kongresa Kitajske partije.

Kot je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua, sta obe strani izmenjali stališča glede vprašanj skupnega interesa, vključno z "izzivi na Korejskem polotoku". Govorili so tudi o dvostranskih odnosih med državama in komunističnima partijama obeh držav.

Ali se je Song v Pjongjangu sestal tudi s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom, ni znano. Se je pa severnokorejski odposlanec lani, ko je šel na poročanje o rezultatih kongresa severnokorejske partije, srečal s Xijem, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po drugi strani so bila predvsem v ZDA pričakovanja velika, da je Song pritisnil na severnokorejski režim pod vodstvom Kim Jong-una, naj popusti v sporu glede jedrskega programa.

Ameriški predsednik Donald Trump namreč pričakuje, da bi Peking lahko storil več pri reševanju severnokorejskega vprašanja, zlasti z zaostritvijo sankcij Združenih narodov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.