Svet
713 ogledov

Še en udarec Severni Koreji

Kim Džong Un Reuters
ZDA so uvedle nove sankcije proti Severni Koreji.

Nove sankcije ZDA proti Severni Koreji je naznanil finančni minister Steve Mnuchin, ki je dejal, da so usmerjene proti transportnim podjetjem Severne Koreje in kitajskim podjetjem, ki trgujejo s Pjongjangom.

Sankcije tehnično gledano niso povsem nove, ampak gre za krepko širitev obstoječih sankcij z novimi podjetji na seznamu. Gre za kitajska podjetja, ki kršijo resolucije Varnostnega sveta ZN.

Poleg tega je na seznam uvrščenih še 20 ladij, ki so v bistvu v lasti Severne Koreje, čeprav plujejo pod zastavami drugih držav.

Pričakovanje do Kitajcev

Posebni kitajski odposlanec Song Tao je medtem končal štiridnevni obisk Severne Koreje; uradno je kitajski predsednik Xi Jinping Songa v Pjongjang poslal, da severnokorejsko vodstvo obvesti o rezultatih nedavnega kongresa Kitajske partije.

Kot je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua, sta obe strani izmenjali stališča glede vprašanj skupnega interesa, vključno z "izzivi na Korejskem polotoku". Govorili so tudi o dvostranskih odnosih med državama in komunističnima partijama obeh držav.

Ali se je Song v Pjongjangu sestal tudi s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom, ni znano. Se je pa severnokorejski odposlanec lani, ko je šel na poročanje o rezultatih kongresa severnokorejske partije, srečal s Xijem, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po drugi strani so bila predvsem v ZDA pričakovanja velika, da je Song pritisnil na severnokorejski režim pod vodstvom Kim Jong-una, naj popusti v sporu glede jedrskega programa.

Ameriški predsednik Donald Trump namreč pričakuje, da bi Peking lahko storil več pri reševanju severnokorejskega vprašanja, zlasti z zaostritvijo sankcij Združenih narodov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.