Svet
6223 ogledov

Zaradi poskusov deformirani dojenčki

dojenček Profimedias
Izpovedi ljudi, ki so uspeli pobegniti iz Severne Koreje.

Jedrski poskusi Severne Koreje spreminjajo državo v območje, kjer se rojevajo deformirani novorojenčki in kjer 80 odstotkov vegetacije umira zaradi radiacije, se glasijo izpovedi več kot 20 beguncev iz te države.

Južnokorejski časopis Chosun Ilbo je objavil izjave beguncev, ki trdijo, da so državljani v smrtnem strahu zaradi radiacije. Vsi, ki so podali svoje izpovedi, so živeli v mestu Kiljuu, nedaleč stran od jedrske baze Punngyeri, kjer so v teku jedrski poskusi.

"Sorodnik mi je povedal, da se v porodnišnicah rojevajo deformirani otroci," je povedal eden od beguncev. Drugi je dodal, da so podzemni izviri vode presušili po jedrskih poskusih v zadnje pol leta. Begunci so povedali, da so izvori vode, s katero oskrbujejo mesto, na območju gore Mantap, kjer izvajajo jedrske poskuse. Oblasti so stanovalce mesta prepustile same sebi, niso jih opozorili na prihajajoče detonacije. Vojak, ki je iz Severne Koreje prebegel že pred sedmimi leti, je povedal, da so pred jedrskimi poskusi evakuirali le vojake in njihove družine. Običajni ljudje za poskuse uradno niso bili obveščeni.

Po besedah omenjenih prebeglih je okrog 80 odstotkov vegetacije na območju gore uničene in da je režim poskrbel, da ljudje ne morejo širiti svojih izpovedi. "Ljudem iz mesta Kilju, ki so imeli napovedane zdravstvene preglede v bolnišnicah v Pjongjangu so po šestem izvedenem jedrskem poskusu prepovedali vstop v prestolnico."

Tiste, ki so jih ujeli pri njihovem poskusu, da bi z vzroci vode in zemlje zapustili državo, so zaprli, so za omenjeni južnokorejski časopis še povedali begunci.

Kitajski geologi so že pred časom opozorili Severno Korejo na možne katastrofalne posledice, če bodo na gorski regiji Punggye-ri izvedli le še en jedrski poskus. Ta bi lahko - glede na njihova opozorila - povzročil rušenje masiva, kar bi lahko povzročilo tudi nanos radioaktivnih odpadkov prek mejo na Kitajsko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • miho 14:44 08.november 2017.

    Saj jih bodo popravili oz. zamenjali.

Sorodne novice