Svet
740 ogledov

Severna Koreja sosedom ukradla načrte za primer vojne

Severna Koreja jedrski poskus EPA
Ukradli so na stotine tajnih vojaških dokumentov.

Dejanje severnokorejskih hekerjev je časniku Chosun Ilbo razkril južnokorejski poslanec Rhee Cheol-Hee, član južnokorejskega parlamentarnega odbora za obrambo. Povedal je, da je do vdora v omrežje južnokorejske vojske prišlo septembra, hekerji pa so prišli do 235 gigabajtov občutljivih podatkov.

Med dokumenti je tudi Operativni načrt 5015, ki bi ga uporabili v primeru vojne s Severno Korejo. Vsebuje tudi načrte za "obglavljenje" severnokorejskega režima oz. za atentat na severnokorejskega voditelja Kim Jong-una.

Ukradeni so tudi načrti delovanja južnokorejskih specialnih sil. Prav tako podrobnosti vsakoletnih skupnih vojaških vaj južnokorejske in ameriške vojske. Severnokorejci naj bi prišli tudi do podatkov o ključnih vojaških objektih in elektrarnah.

Rhee je sicer povedal še, da mora južnokorejsko obrambno ministrstvo okoli 80 odstotkov kompromitiranih dokumentov še identificirati.

Na obrambnem ministrstvu navedb zaenkrat niso hoteli komentirati. Je pa ministrstvo maja sporočilo, da so Severnokorejci vdrli v omrežje južnokorejske vojske, a niso povedali, do česa vse so uspeli priti.

Po podatkih južnokorejskih obveščevalcev ima Severna Koreja okoli 6800 izurjenih specialistov za kibernetsko bojevanje. Severnokorejski hekerji naj bi bili leta 2014 odgovorni za odmevne hekerske napade, med drugim tudi na Sony Pictures.

Komentarjev 2
  • Fulmmer 12:53 11.oktober 2017.

    Verjetno ja, to so jim Amerikanosi pod nos porinili, specialna vojna se je začela....

  • Avatar čavez
    čavez 08:22 11.oktober 2017.

    Imajo svet bolj pod kontrolo kod si nekateri mislijo.