Svet
435 ogledov

Kim testiral še eno bombo?

Kim Jong Un Profimedias
Kitajski seizmologi so zabeležili potres, ki bi lahko bil posledica eksplozije.

Kitajski seizmologi so danes zabeležili potres z magnitudo 3,4 v Severni Koreji, pri čemer bi lahko po ocenah strokovnjakov šlo za posledico eksplozije. Potres so zabeležili v bližini kraja, kjer je Pjongjang v začetku septembra izvedel šesti jedrski poskus.

Potres so zabeležili ob 10.30 po srednjeevropskem času, žarišče pa je bilo na površju Zemlje, je na svoji spletni strani zapisala kitajska seizmološka služba.

Južnokorejske meteorološka služba je medtem sporočila, da je šlo po njenih prvih ocenah za običajen potres.

Potresi v Severni Koreji so sicer v zadnjem času kazali na jedrske poskuse, zadnjega in doslej najmočnejšega je Pjongjang izvedel 3. septembra. Po tem poskusu so zabeležili potres z magnitudo 6,3.

Nove sankcije ZN

Varnostni svet ZN je proti Pjongjangu v odzivu na poskus prejšnji teden sprejel nove sankcije, s katerimi je med drugim omejil izvoz nafte v Severno Korejo. A Pjongjang je še po najnovejših sankcijah izstrelil balistično raketo srednjega dosega čez japonsko ozemlje.

V zadnjih dneh se je znova zaostrila tudi besedna vojna med ZDA in Severno Korejo. Ameriški predsednik Donald Trump je v govoru na Generalni skupščini Združenih narodov v New Yorku Pjongjangu zagrozil s "popolnim uničenjem", če se bodo morale ZDA braniti.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je v odzivu dejal, da so Trumpove izjave "najhujša oblika vojne napovedi v zgodovini" in da bo Pjongjang razmislil o najhujših protiukrepih proti ZDA doslej. Severnokorejski zunanji minister Ri Yong-ho pa je zagrozil z novim jedrskim poskusom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 18:00 24.september 2017.

    Bedniki ! Glede na svetovno znano uspešnost slovenske diplomacije v arbitraži ,bi lahko poslali Pahorja kot mediatorja med Trumplom in Unim Kimom .