Svet
1914 ogledov

Za Trumpa zahtevajo smrtno kazen

donald trump Epa
Tega zločina mu ne morejo oprostiti.

Severnokorejski državni dnevnik Rodong Sinmun zahteva smrtno kazen za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki so ga označili za strahopetca, ker "si ni upal" ogledati demilitariziranega območja na meji med obema Korejama. Smrtno kazen zahtevajo, ker je užalil severnokorejskega voditelja Kim Jong-una. 

Trump je časnik, ki ga ureja severnokorejska komunistična partija, najbolj ujezil z ocenami, da v Severni Koreji vlada "kruti režim". "Najhujši zločin, za katerega mu ni mogoče nikoli oprostiti, je ta, da si je drznil zlobno žaliti dostojanstvo našega vrhovnega vodstva," so zapisali v časniku. "Moral bi vedeti, da je zgolj gnusen kriminalec, ki ga je korejsko ljudstvo obsodilo na smrt," so še dodali v časniku.

Donald Trump Melania Trump Xi Jinping Svet Trump "ne krivi Kitajske", ker ta izkorišča ZDA

Kim Jong Un | Avtor: Profimedias Profimedias

Besedno obračunavanje med Trumpom in Severno Korejo se po zaključku Trumpove azijske turneje stopnjuje. Trump je turnejo sicer posvetil iskanju in utrjevanju podpore proti severnokorejskim ambicijam razvoja jedrskega orožja in raketne tehnologije. Po koncu turneje je Trump namignil, da je severnokorejski voditelj "majhen in debel". "Zakaj bi me Kim Jong-un žalil, da sem 'star', če jaz zanj ne bi NIKOLI rekel, da je 'majhen in debel'?" je tvitnil Trump.

Kitajski predsednik Xi Jinping je v Severno Korejo poslal posebnega odposlanca, ki bo severnokorejsko vlado obvestil o sklepih 19. kongresa kitajske Komunistične partije. Odposlanec gre na pot teden dni po Trumpovem obisku Kitajske, na katerem je kitajskega voditelja zaprosil, naj okrepi pritisk na Pjongjang. 

Kim in njegovi predniki sicer v Severni Koreji uživajo skoraj božanski status. To se kaže v izjemni občutljivosti celotne države na kakršnokoli opazko proti režimu.

donald trump Magazin Razlika med Trumpom in petimi drugimi predsedniki v eni fotografiji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1