Svet
1180 ogledov

Trumpovo novo žuganje Severni Koreji

"Ne podcenjujte nas in ne preizkušajte nas!"

Ameriški predsednik Donald Trump je v nagovoru v južnokorejskem parlamentu posvaril Severno Korejo, naj ne podcenjuje in preizkuša ZDA. Obenem pa je v govoru, v katerem se je obrnil tudi neposredno na severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, znova dopustil možnost drugačne poti, poroča britanski BBC.

"Danes upam, da ne govorim samo za naši državi, temveč za vse civilizirane narode, ko rečem Severni Koreji: 'Ne podcenjujte nas. Ne preizkušajte nas'," je dejal Trump. Izpostavil je močno vojaško prisotnost ZDA na Korejskem polotoku, vključno z letalonosilkami in bojnimi letali, in dejal, da si želi "miru prek moči".

Juli Briskman Odpuščena Svet Zaradi sredinca ob službo

Države je pozval, naj "združijo moči za izolacijo brutalnega režima", pri tem pa posebej izpostavil Kitajsko in Rusijo, ki bi morali po njegovih besedah pretrgati vse vezi s Pjongjangom, vključno z gospodarskimi.

Obrnil se je tudi neposredno na Kim Jong-una in ga pozval, naj se odreče jedrskemu programu in orožju. "Zaradi orožja, ki ga pridobivate, niste varnejši. Vaš režim postavlja v veliko nevarnost," je posvaril.

Omenil je tudi ustanovitelja Severne Koreje in dedka Kim Jong-una, Kum Il-sunga. "Severna Koreja ni raj, kakršnega si je zamišljal vaš dedek. Je pekel, ki si ga ne zasluži noben človek," je dejal.

Obenem pa je ponovil torkovo ponudbo za dosego dogovora. "Kljub vsem zločinom, ki ste jih zagrešili ..., vam bomo ponudili pot v boljšo prihodnost," je dejal. A razumeti zadržanost ZDA kot šibkost, bi bila "usodna napaka", češ da je sedaj na oblasti drugačna ameriška administracija.

 | Avtor:

Trump danes zaključuje obisk v Južni Koreji, ki spada v okvir njegove azijske turneje. Pred tem je že obiskal Japonsko, danes pa ga pričakujejo na Kitajskem, od koder bo odpotoval še v Vietnam in na Filipine. Prizadevanja za razvoj jedrskega orožja Severne Koreje so ena od glavnih tem njegove turneje.

Ameriški strateški bombnik B-52 Kaj se kuha? Svet 24-urna pripravljenost jedrskih bombnikov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.