Svet
2529 ogledov

Trump "ne krivi Kitajske", ker ta izkorišča ZDA

Donald Trump Melania Trump Xi Jinping
Donald Trump se je pritožil zaradi do ZDA "nepoštene" trgovine med državama in presenetil z izjavo.

Ameriški predsednik Donald Trump je na državniškem obisku v Pekingu s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom podpisal več pogodb, vrednih devet milijard dolarjev. Seveda se je ob tem pritožil zaradi "nepoštene" trgovine, a presenetil z izjavo, da "ne krivi Kitajske", ker ta izkorišča ZDA, ampak da so za to krivi njegovi predhodniki. Trump je že pred odhodom na azijsko turnejo napovedal, da bo med obiskom pritisnil na Xija zaradi neravnovesja v trgovini. 

Xi je dejal, da je bilo v odnosih med državama res nekaj "trenj" in hkrati pozval k večjim vlaganjem ameriških podjetij na Kitajskem. Zatrdil je, da bo njegova država bolj odprta do tujih podjetij. "Nadaljnje odpiranje je naša dolgoročna strategija. Ne bomo priprli ali zapirali vrat. Vse bolj in bolj jih bomo odpirali," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Danes napovedani posli, med katere državi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sicer štejeta tudi izjave o nameri, zajemajo najrazličnejša področja, od milijardnih nakupov soje in letal, do velikih projektov, kot je izvoz utekočinjenega plina iz Aljaske. A kot ocenjuje AFP, ti veliki posli sami po sebi ne bodo bistveno zmanjšali omenjenega trgovinskega primanjkljaja, ki jezi Trumpa, če jih ne bo spremljala odprava strukturnih omejitev, ki preprečujejo pošteno konkuriranje ameriških firm na Kitajskem.

Raje ne! Svet Trumpovo novo žuganje Severni Koreji

Spregovorila tudi o Severni Koreji

Na Trumpovem in Xijevem dnevnem redu je bila pričakovano tudi Severna Koreja. Tudi tu je Trump ubral spravljive tone, saj je med drugim pohvalil ravnanje Xija v zvezi s to državo. Istočasno ga je pozval, naj "zelo trdo dela" v smeri, da režim v Pjongjangu prepriča v jedrsko razorožitev. Kot je ocenil, lahko Kitajska "ta problem reši hitro in preprosto", ter Peking pozval k prekinitvi finančnih povezav s Pjongjangom.

Kitajska je tretja postaja Trumpove azijske turneje, med katero je že obiskal Japonsko in Južno Korejo, pot pa ga bo vodila še v Vietnam in na Filipine. Kot izpostavlja Reuters, so v Pekingu prvemu uradnemu obisku Trumpa pripisali velik pomen, saj je njegov sprejem pred Veliko dvorano ljudstva celo v živo prenašala državna televizija, kar je nekaj povsem nenavadnega ob obisku tujega voditelja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar mnenje
    mnenje 12:32 09.november 2017.

    Amerika ima v tem trenutku najmanj 4000 vojakov na evropsko ruski meji, rinejo nas v vojno proti slovanski Rusiji !! Sramota, ker si to dovolimo!

Sorodne novice