Svet
100 ogledov

ZDA ostajajo del iranskega jedrskega sporazuma

donald trump Epa
Trump se je odločil, da ne bo potrdil iranskega spoštovanja jedrskega sporazuma, vendar pa ZDA iz sporazuma ni umaknil.

Ameriški predsednik Donald Trump je danes Iran opisal podobno, kot so predstavniki administracije Georga Busha mlajšega pred vojno leta 2003 opisovali Irak Sadama Huseina. Trump je Iran oziroma "iranski režim" orisal v najbolj temačni podobi, ga obtožil, da je največji podpornik terorizma na svetu, ki destabilizira regijo in potem mimogrede brez vsakršnih dokazov, sklicujoč se na "številne, ki tako mislijo", Iran obtožil, da je imel prste vmes celo pri terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001.

Za zdaj na srečo ostaja pri besedah in evropske zaveznice ZDA si lahko skupaj z Bližnjim vzhodom oddahnejo, da Trump ni torpediral jedrskega sporazuma, kot je to obljubljal v času predsedniške kampanje. Zagrozil je sicer, da ga lahko uniči kadar se mu zahoče in ker gre za Trumpa, ni nič izključeno. Vendar pa je Trump obenem naznanil sankcije proti iranski revolucionarni gardi, ki jo je opredelil za teroristično organizacijo.

Preživetje sporazuma pa bo odvisno od kongresa. Ta ima 60 dni časa, da se odloči, ali spet uvede sankcije, ki so bile po jedrskem dogovoru odpravljene, ali ne stori ničesar, ali pa se spravi na izdelavo novega zakona o Iranu. Iranski sporazum so ZDA potrdile s kongresnim zakonom, ki je predsedniku naročal, da vsakih 90 dni poroča, ali Iran dogovor spoštuje.

Trump je bil glede na poročanje ameriških medijev, ki se sklicujejo na vire v Beli hiši, aprila in julija izjemno razjarjen, ker so mu skoraj vsi svetovali, naj potrdi sporazum, ker je želel izpolniti predvolilno obljubo in odpraviti sporazum, ki je zanj največja katastrofa v vsej ameriški zgodovini, za preostali svet razen izraelske vlade pa dejavnik stabilnosti v eksplozivni regiji.

Mogherini: Te pristojnosti Trump nima

Iranski jedrski dogovor je mednarodni sporazum, ki ga ne more razdreti ena sama država, je danes izjavila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini v odzivu na govor ameriškega predsednika Donalda Trumpa o Iranu. "Predsednik ZDA ima številne pristojnosti, te pa nima," je bila ostra Mogherinijeva. "To ni dvostranski sporazum, ne pripada eni sami državi."

Kot je zatrdila, Iran spoštuje zaveze iz sporazuma, ki ga je leta 2015 podpisal s petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN in Nemčijo. "Kot mednarodna skupnost - in še posebej kot Evropa - si ne moremo privoščiti, da bi razdrli jedrski sporazum, ki deluje in prinaša rezultate," je še dejala zunanjepolitična predstavnica EU.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je poudaril, da je sporazum zelo pomemben preboj za utrditev neširjenja jedrskega orožja ter napredovanje globalnega miru in varnosti. "Generalni sekretar močno upa, da bo sporazum obstal," je dejal tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:53 15.oktober 2017.

    Tegale idiota,ki misl,da je No.1,je potrebno spravt v večna lovišča,tko,kot Kennedya leta 63?V nasprotnem bo on nam naredu pizdarijo in ne mali raketar iz dežele iz od tam dol spodej?