Se v Siriji končno obeta premirje

Foto: EPA
Foto: EPA
Rusija začela pogovore o prekinitvi sovražnosti v Siriji. Premirje naj bi se začelo v noči na soboto.
Oglej si celoten članek

Rusija je danes sporočila, da je začela pogajanja o prekinitvi sovražnosti v Siriji z oboroženimi uporniškimi skupinami iz več sirskih provinc. Gre za napore v okviru rusko-ameriškega dogovora o prekinitvi sovražnosti v Siriji, ki naj bi začela veljati v noči na soboto.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je odprlo koordinacijski center v svojem zračnem oporišču v Siriji in da že izvaja pogovore spredstavniki uporniških skupin iz provinc Hama, Homs, Latakija, Damask in Dara.

Glavna sirska opozicijska skupina napovedala, da bo prekinitev sovražnosti spoštovala dva tedna.

V Moskvi so zatrdili, da so se o nekaterih lokalnih prekinitvah ognja že dogovorili, med drugim na severu Latakije. Po navedbah ruskega ministrstva so se vojaške operacije prekinile v več krajih, med drugim v Gnajmehu in Bordž Islamu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Delo ni enostavno ... "

Pogovori o prekinitvah ognja v drugih krajih Latakije in v Homsu pa se še nadaljujejo, so dodali v Moskvi. "Delo ni enostavno, ker poleg telefonskih pogovorov zahteva tudi obiske krajev za uveljavitev dogovorov o prekinitvi ognja in za dostavo humanitarne pomoči," so v sporočilu zapisali na ruskem obrambnem ministrstvu.

Rusija je sicer zagotovila, da je v zadnjih dneh zmanjšala število zračnih napadov, predvsem v regijah, kjer so prejeli prošnje za prekinitev ognja.

ZDA imajo nadomestni načrt. Zakaj šele zdaj? 

Nekateri predstavniki ZDA so sicer izrazili dvome o tem, ali bo Rusija spoštovala prekinitev ognja. Ameriški državni sekretar John Kerry je opozoril, da imajo ZDA nadomestni načrt, če Moskva in Damask ne bosta spoštovala svojih obvez.

A rusko obrambno ministrstvo je danes pozvalo ZDA k čimprejšnjim praktičnim korakom v smeri prekinitve ognja in dodalo, da je Rusija ameriško vojsko obvestila o delo omenjenega koordinacijskega centra. Ob tem so v Moskvi pripomnili, da ustreznega odziva partnerjev še ni bilo.

Rusko-ameriški dogovor sicer ne velja za skrajne skupine, kot sta Islamska država in Fronta al Nusra. A turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes zahteval, da iz dogovora o prekinitvi sovražnosti izključijo še sirske kurdske milice (YPG), ker da gre za "teroristično" skupino. YPG se v Siriji bori proti Islamski državi in ga z zračnimi napadi podpirajo ZDA, ima pa tudi vezi z Rusijo. Turčija pa je vse bolj zaskrbljena, ker sirski Kurdi prevzemajo ozemlje od Islamske države in drugih skupin, še piše AFP.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:29 26. Februar 2016.

    vse delovno sposobne ljudi ki posedajo in postopajo po EU deportirat nazaj domov, da si zgradijo svoj standard v skladu …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.