Svet
49 ogledov

Se v Siriji končno obeta premirje

Sirija EPA
Rusija začela pogovore o prekinitvi sovražnosti v Siriji. Premirje naj bi se začelo v noči na soboto.

Rusija je danes sporočila, da je začela pogajanja o prekinitvi sovražnosti v Siriji z oboroženimi uporniškimi skupinami iz več sirskih provinc. Gre za napore v okviru rusko-ameriškega dogovora o prekinitvi sovražnosti v Siriji, ki naj bi začela veljati v noči na soboto.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je odprlo koordinacijski center v svojem zračnem oporišču v Siriji in da že izvaja pogovore spredstavniki uporniških skupin iz provinc Hama, Homs, Latakija, Damask in Dara.

Glavna sirska opozicijska skupina napovedala, da bo prekinitev sovražnosti spoštovala dva tedna.

V Moskvi so zatrdili, da so se o nekaterih lokalnih prekinitvah ognja že dogovorili, med drugim na severu Latakije. Po navedbah ruskega ministrstva so se vojaške operacije prekinile v več krajih, med drugim v Gnajmehu in Bordž Islamu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Delo ni enostavno ... "

Pogovori o prekinitvah ognja v drugih krajih Latakije in v Homsu pa se še nadaljujejo, so dodali v Moskvi. "Delo ni enostavno, ker poleg telefonskih pogovorov zahteva tudi obiske krajev za uveljavitev dogovorov o prekinitvi ognja in za dostavo humanitarne pomoči," so v sporočilu zapisali na ruskem obrambnem ministrstvu.

Rusija je sicer zagotovila, da je v zadnjih dneh zmanjšala število zračnih napadov, predvsem v regijah, kjer so prejeli prošnje za prekinitev ognja.

ZDA imajo nadomestni načrt. Zakaj šele zdaj? 

Nekateri predstavniki ZDA so sicer izrazili dvome o tem, ali bo Rusija spoštovala prekinitev ognja. Ameriški državni sekretar John Kerry je opozoril, da imajo ZDA nadomestni načrt, če Moskva in Damask ne bosta spoštovala svojih obvez.

A rusko obrambno ministrstvo je danes pozvalo ZDA k čimprejšnjim praktičnim korakom v smeri prekinitve ognja in dodalo, da je Rusija ameriško vojsko obvestila o delo omenjenega koordinacijskega centra. Ob tem so v Moskvi pripomnili, da ustreznega odziva partnerjev še ni bilo.

Rusko-ameriški dogovor sicer ne velja za skrajne skupine, kot sta Islamska država in Fronta al Nusra. A turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes zahteval, da iz dogovora o prekinitvi sovražnosti izključijo še sirske kurdske milice (YPG), ker da gre za "teroristično" skupino. YPG se v Siriji bori proti Islamski državi in ga z zračnimi napadi podpirajo ZDA, ima pa tudi vezi z Rusijo. Turčija pa je vse bolj zaskrbljena, ker sirski Kurdi prevzemajo ozemlje od Islamske države in drugih skupin, še piše AFP.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • malonaokoli 09:29 26.februar 2016.

    vse delovno sposobne ljudi ki posedajo in postopajo po EU deportirat nazaj domov, da si zgradijo svoj standard v skladu z verskim prepričanjem, nas pa naj pustijo lepo pri miru. Vedno dobrodošli kot turisti.