Šešelj ne spoštuje sodišča

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Sojenje vodji srbskih radikalcev Vojislavu Šešlju so že tretjič preložili. Znova zato, ker je Šešelj zavrnil sodelovanje v postopku.
Oglej si celoten članek

Na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije so znova preložili sojenje vodji srbskih radikalcev Vojislavu Šešlju. Tako so se odločili zato, ker Šešelj znova ni želel sodelovati v postopku, s čimer niso bili izpolnjeni postopkovni pogoji.

Šešelj bi moral pričati v svojo obrambo, a njegov pravni svetovalec Dejan Mirović ni prišel na sodišče. Po besedah Šešlja se je to zgodilo, ker sodišče ni plačalo za pot v Haag, s čimer mu je bila kršena pravica do pravne pomoči. Možnost, da bi ga zaslišal kdo drug, pa je Šešelj zavrnil.

Nadaljevanje sojenja v ponedeljek

Sojenje so tako preložili že tretjič, nadaljevalo pa se bo v ponedeljek. Predsedujoči sodnik Stefan Trechsel je ob tem poudaril, da je to Šešljeva "zadnja možnost", da premisli o svojem stališču v tem procesu. Kot je dejal, se bo sojenje v ponedeljek nadaljevalo ne glede na ugovore.

Nespoštovanje sodišča

Šešelj je obtožen nespoštovanja haaškega sodišča, ker je zavrnil več odredb tega sodišča, da mora s svoje spletne strani umakniti štiri knjige in druge dokumente, v katerih je razkril identiteto zaščitenih prič z glavnega sojenja za vojne zločine na Hrvaškem, v Vojvodini in BiH med letoma 1991 in 1993.

Zaradi nespoštovanja sodišča je bil obsojen že dvakrat, in sicer pravnomočno na 15 mesecev ter nepravnomočno na 18 mesecev zaporne kazni. V obeh primerih je bil razlog razkritje identitete zaščitenih prič v njegovih knjigah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.