Svet
13 ogledov

Šešelj ne spoštuje sodišča

Žurnal24 main
Sojenje vodji srbskih radikalcev Vojislavu Šešlju so že tretjič preložili. Znova zato, ker je Šešelj zavrnil sodelovanje v postopku.

Na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije so znova preložili sojenje vodji srbskih radikalcev Vojislavu Šešlju. Tako so se odločili zato, ker Šešelj znova ni želel sodelovati v postopku, s čimer niso bili izpolnjeni postopkovni pogoji.

Šešelj bi moral pričati v svojo obrambo, a njegov pravni svetovalec Dejan Mirović ni prišel na sodišče. Po besedah Šešlja se je to zgodilo, ker sodišče ni plačalo za pot v Haag, s čimer mu je bila kršena pravica do pravne pomoči. Možnost, da bi ga zaslišal kdo drug, pa je Šešelj zavrnil.

Nadaljevanje sojenja v ponedeljek

Sojenje so tako preložili že tretjič, nadaljevalo pa se bo v ponedeljek. Predsedujoči sodnik Stefan Trechsel je ob tem poudaril, da je to Šešljeva "zadnja možnost", da premisli o svojem stališču v tem procesu. Kot je dejal, se bo sojenje v ponedeljek nadaljevalo ne glede na ugovore.

Nespoštovanje sodišča

Šešelj je obtožen nespoštovanja haaškega sodišča, ker je zavrnil več odredb tega sodišča, da mora s svoje spletne strani umakniti štiri knjige in druge dokumente, v katerih je razkril identiteto zaščitenih prič z glavnega sojenja za vojne zločine na Hrvaškem, v Vojvodini in BiH med letoma 1991 in 1993.

Zaradi nespoštovanja sodišča je bil obsojen že dvakrat, in sicer pravnomočno na 15 mesecev ter nepravnomočno na 18 mesecev zaporne kazni. V obeh primerih je bil razlog razkritje identitete zaščitenih prič v njegovih knjigah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.