Severna in južna Koreja za isto mizo

Foto: Reuters južnokorejska delegacija, pogovori, koreja Foto: Reuters pogovori, koreja, severna, južna
Po več kot dveh letih so se sestali vladni predstavniki severne in južne Koreje. Njihov cilj je umiriti napetosti, ki so v zadnjih mesecih zaznamovale odnose med sosedama.
Oglej si celoten članek

Do pogovorov, ki potekajo v obmejni vasici Panmunjom, na nevojaškem območju med obema državama, prihaja po nekaj mesecih, odkar so se napetosti med državama povečale, grozili pa sta celo z napadi.

Delovni pogovori so se začeli okoli 3. ure zjutraj po srednjeevropskem času, po končanem dopoldanskem delu pa je predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev Kim Hyung Seok dejal, da potekajo v mirnem ozračju.

Pomembnejših vprašanj naj se še ne bi dotaknili. Med predvidenimi temami naj bi bili namreč ponovno odprtje skupne industrijske cone v Kaesongu, ponovno odprtju gore Kumgang v Severni Koreji za turistične obiske ter nadaljevanje srečanj ločenih družin z obeh strani meje.

Južna Koreja je na današnje pogovore poslala tri delegate. Da bi napetosti med državama omilili, je severna Koreja povabila južno na visoke pogovore v Seul. Južna Koreja se je odzvala s ponudbo ministrskega srečanja v Seulu, vendar so iz uradnega Pjongjanga sporočili, da naprej pristanejo na pogovore na nižji ravni.

Po pogovorih še srečanje ministrov

BBC-jev dopisnik Kevin Kim v Seulu sporoča, da v delegaciji južne Koreje upajo, da bodo pogovori uspešni ter da se bodo v naslednjih dneh lahko nadaljevali pogovori ministrov obeh držav. Po besedah Kima so se posvetili okviru za pogovore na ministrski ravni, ki bi lahko potekali že v sredo v Seulu.

Koreji sta se na zadnjih delovnih pogovorih sešli februarja 2011, na ministrski ravni pa se nista srečali že od leta 2007, poroča AFP.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.