Svet
11 ogledov

Severna in južna Koreja za isto mizo

južnokorejska delegacija, pogovori, koreja
1/2
Reuters
Po več kot dveh letih so se sestali vladni predstavniki severne in južne Koreje. Njihov cilj je umiriti napetosti, ki so v zadnjih mesecih zaznamovale odnose med sosedama.

Do pogovorov, ki potekajo v obmejni vasici Panmunjom, na nevojaškem območju med obema državama, prihaja po nekaj mesecih, odkar so se napetosti med državama povečale, grozili pa sta celo z napadi.

Delovni pogovori so se začeli okoli 3. ure zjutraj po srednjeevropskem času, po končanem dopoldanskem delu pa je predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev Kim Hyung Seok dejal, da potekajo v mirnem ozračju.

Pomembnejših vprašanj naj se še ne bi dotaknili. Med predvidenimi temami naj bi bili namreč ponovno odprtje skupne industrijske cone v Kaesongu, ponovno odprtju gore Kumgang v Severni Koreji za turistične obiske ter nadaljevanje srečanj ločenih družin z obeh strani meje.

Južna Koreja je na današnje pogovore poslala tri delegate. Da bi napetosti med državama omilili, je severna Koreja povabila južno na visoke pogovore v Seul. Južna Koreja se je odzvala s ponudbo ministrskega srečanja v Seulu, vendar so iz uradnega Pjongjanga sporočili, da naprej pristanejo na pogovore na nižji ravni.

Po pogovorih še srečanje ministrov

BBC-jev dopisnik Kevin Kim v Seulu sporoča, da v delegaciji južne Koreje upajo, da bodo pogovori uspešni ter da se bodo v naslednjih dneh lahko nadaljevali pogovori ministrov obeh držav. Po besedah Kima so se posvetili okviru za pogovore na ministrski ravni, ki bi lahko potekali že v sredo v Seulu.

Koreji sta se na zadnjih delovnih pogovorih sešli februarja 2011, na ministrski ravni pa se nista srečali že od leta 2007, poroča AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.