Severna Koreja bo izstrelila satelit

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Severna Koreja je danes napovedala, da bo ob stoletnici rojstva bivšega predsednika Kim II Sunga v vesolje izstrelila satelit, nameščen na raketo urha-3.
Oglej si celoten članek

To se bo zgodilo med 12. in 16. aprilom, in sicer iz izstrelitvene postaje Sohae v okraju Cholsan v provinci Severni Pjongjang. Nazadnje, ko je Severna Koreja v letu 2009 izstrelila satelit, so jim Združeni narodi naložili sankcije.

Japonska: opustite izstrelitev, Južna Koreja: prenehajte z izzivanjem

Severna Koreja je 29. februarja pristala, da bo zaustavila nekatere aktivnosti, povezane s svojim spornim jedrskim programom, v zameno za to pa jim bodo ZDA priskrbele pomoč, 240 tisoč ton hrane. Tiskovni predstavnik severnokorejskega odbora je dejal, da je izstrelitev v skladu z mednarodnimi pravili glede izstrelitev znanstvenih in tehnoloških satelitov za miroljubno rabo.

Generalni tajnik japonske vlade Osamu Fudžimura je Pjongjang pozval, naj odločitev o izstrelitvi rakete z opazovalnim satelitom opusti, ker bi bil poskus v nasprotju z mednarodnimi pravili. Odzvalo pa se je tudi južnokorejsko ministrstvo za zunanje zadeve: "Ta poteza bi bila provokacija, ki bi ogrozila mir in varnost Korejskega polotoka in severovzhodnne Azije."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.