Svet
17 ogledov

Severna Koreja bo izstrelila satelit

Satelit Giove-B je dosegel orbito. Žurnal24 main
Severna Koreja je danes napovedala, da bo ob stoletnici rojstva bivšega predsednika Kim II Sunga v vesolje izstrelila satelit, nameščen na raketo urha-3.

To se bo zgodilo med 12. in 16. aprilom, in sicer iz izstrelitvene postaje Sohae v okraju Cholsan v provinci Severni Pjongjang. Nazadnje, ko je Severna Koreja v letu 2009 izstrelila satelit, so jim Združeni narodi naložili sankcije.

Japonska: opustite izstrelitev, Južna Koreja: prenehajte z izzivanjem

Severna Koreja je 29. februarja pristala, da bo zaustavila nekatere aktivnosti, povezane s svojim spornim jedrskim programom, v zameno za to pa jim bodo ZDA priskrbele pomoč, 240 tisoč ton hrane. Tiskovni predstavnik severnokorejskega odbora je dejal, da je izstrelitev v skladu z mednarodnimi pravili glede izstrelitev znanstvenih in tehnoloških satelitov za miroljubno rabo.

Generalni tajnik japonske vlade Osamu Fudžimura je Pjongjang pozval, naj odločitev o izstrelitvi rakete z opazovalnim satelitom opusti, ker bi bil poskus v nasprotju z mednarodnimi pravili. Odzvalo pa se je tudi južnokorejsko ministrstvo za zunanje zadeve: "Ta poteza bi bila provokacija, ki bi ogrozila mir in varnost Korejskega polotoka in severovzhodnne Azije."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.